Syyskauden päättäjäisten nimi olisi voinut olla aivan hyvin Ruskatanssit.   Niin voimakkaasti loistivat ulkona maaruskan ja puuruskan kirkkaat värit.

Lauantaina aamulla saatiin iloinen uutinen. Illalla Naapurinvaaralla esiintyvä Tanssiorkesteri Neitoset oli juuri valittu Vuoden tanssittajaksi.

Aiemmin huomionosoituksen on saanut muun muassa Kyösti Mäkimattila ja viime vuonna Tommi Soidinmäki.

Uudistunut Finlanders ja Neitoset loistivat lauantaina Naapurinvaaran lavalla.

Tanssittavaa musiikkia tuli laidasta laitaan, masurkasta alkaen. Hiljaisilla silloilla oltiin ja sitten luona vanhan veräjän.

Reippaat humpatkin kuultiin.

Se aikoinaan Reijo Taipaleen lausuma toteamus tanssimusiikin esittämisestä tanssipaikoilla pitää paikkansa. ”Reiskalta” kysyttiin, millä tavalla hän on niin sanotusti pysynyt pinnalla vuosikymmenten ajan.

”Olen tanssien yleisölle esittänyt tanssimusiikkia.”

Tanssiyleisön rakenne on tänä syksynä muuttunut radikaalisti. Silmämääräisesti arvioiden suurin osa yleisöstä on matkailijoita, paljon on aktiivisia tanssien harrastajia ja vähemmistöön ovat jääneet paikalliset.

Kaikille näille kerrottakoon Naapurinvaaran tansseihin tulevan taukoa ainakin kuukauden. Jatkosta ilmoitamme netissä ja Facebookissa sekä myös paikallisissa lehdissä.


Maisema kylpi ruskan kirkkaissa väreissä.


Uudistunut Finlanders ihastutti yleisöä.


Marja Pisilä on Neitosten solisti.


Jukka Huttunen Nurmeksesta ajaa työkseen metsäkoneita. Neitoset saivat fanilahjana Ponssen pipot ja Neitoset-mukit.

 

Sotkamossa tapahtui lauantaina. Kainuun Rattoriporukka ja Sotkamo-Seura järjestivät kyntönäytöksen Kansalan pellolla kirkonkylän tuntumassa.

Pesäpalloa pelattiin Keskuskentällä iltapäivällä ja auringon mailleen kauniin syyspäivän lopuksi painuessaan tanssittiin Napiksella.

Jos nostalgiaa oli Kansalan peltojen kyntönäytöksessä, oli sitä Teuvo Oinaan esiintymisessä. Naapurinvaaralla 28. syyskuuta 1991 esiintynyt Oinas muisteli lämmöllä keikkaansa.  Ne olivat ensimmäiset Sotkamon Nuorisoseuran lukuun Napiksella järjestetyt tanssit.

Sekä mahtavaääninen Teuvo Oinas Rosette-orkesterinsa kanssa ja Pekkaniskan Pojat saivat vauhtia tanssikenkiin.

Mainittakoon virolaissyntyisen Paul Kikerpuun soittamat soolot Panhuilulla. Lieneekö millään toisella tanssiorkesterilla Suomessa moista soitinta.

Kellään ei ole ainakaan valotaulua, jossa näkyy seuraavaksi soitettavien kappaleiden laji.

Sellainen on Pekkaniskan Pojilla ollut jo useiden vuosien ajan.

Yleisömäärä näyttäisi olevan kehittymässä oikeaan suuntaan.  Matkailijoiden ja karavaanarien osuus on huomattavan suuri.

Karavaanarien ajoneuvojen pysäköintiin on sovellettu väljempää linjaa toistaiseksi. Se ei tarkoita sitä, että auton siirtämistä pyytäneille järjestyksenvalvojille huudetaan ja räyhätään.

Samoin vaatteiden säilytyksestä on ollut eriäviä näkemyksiä. Narikka on vaatteiden säilytyspaikka, ei esiintymislava tai sähköpatterin päällys. Narikkaa hoitavat Jymy-Pesiksen pojat eli narikkaan vaatteet jättämällä tuetaan junioripesäpalloilua. Mainittakoon lauantaina narikkaa hoitaneen B-poikien SM-kultamitalistit.

Yhteispelillä homma toimii. Syyskuussa järjestetään yhdet tanssit.  Lokakuun ohjelmassa ovat toistaiseksi Kekritanssit. Niiden kohtalosta päätetään syyskuun viimeisten tanssien jälkeen.


Kuva kertoo enemmän kuin sata sanaa.


Teuvo Oinas


Pekkaniskan Pojat

Lauantaina 19.9 järjestetään syyskauden toiseksi viimeiset ja lauantaina 26.9 syyskauden viimeiset tanssit.

Sotkamon Nuorisoseuran hallitus on peruuttanut 3.10 ja 17.10 tanssit.

Kekritanssit 31.10 ovat harkinnan alla.  Nuorisoseuran hallitus tekee näiden tanssien osalta päätöksen kokouksessaan 27. syyskuuta.

Marraskuun tanssien ja Joulumessujen osalta tehdään päätöksiä myöhemmin. 

Taustalla on tanssiyleisön määrän raju pudotus.  Pudotus johtuu koronaepidemiasta.  Esimerkiksi niin sanottu Kuhmon tartuntarypäs näkyi välittömästi myytyjen lippujen määrässä.

Siitäkin huolimatta, että tartuntaryppään alkuperä jäljitettiin nopeasti, eikä tartuntaryppään ulkopuolisia tapauksia ole ilmennyt.

Viikolla 38 ei Kainuussa eikä lähimaakunnissa ole ilmennyt uusia koronatartuntoja.

Viimeiset valtakunnalliset tilastot ilmi tulleiden tartuntojen määrästä ovat kertoneet, ettei Etelä-Suomessa ole saatu epidemiaa kuriin.

Vaikka luvut ovat sinänsä pieniä, on kesän jälkeen määrät nousseet.

Tartunnat ovat tapahtuneet muun muassa ravintoloissa ja joukkuelajien harjoituksissa.

Tanssipaikoilta ei toistaiseksi ole raportoitu koronatartuntoja.

Sen sijaan niin orkesterit kuin tanssien järjestäjät ovat kertoneet yleisömäärän rajuista pudotuksista eri puolilla Suomea olevilla tanssipaikoilla.

Tanssien järjestäminen syyskuun 26. päivän jälkeen Naapurinvaaralla kuitenkin jatkuu. Ennemmin tai myöhemmin.

Riippuen hyvin pitkälle koronatartuntojen määrien kehityksestä.

Tervetuloa syyskauden viimeisiin tansseihin!