Finkkujen yksi ikihiteistä on ”Oikeesti”, hieno loppuillan nojailubiisi. Se kuultiin orkesterin illan viimeisen setin aluksi.

Kekritansseissa oli oikeesti oikein hyvä meno ja meininki. Kuten yksi illan nuorimmista asiakkaista lähtiessään sanoikin: ”Ihan hyvät tanssit.”

Hän oli yksi 32:sta alle 25-vuotiaiden lipun ostaneista. Määrä on ilahduttava. Illan yleisöstä nuorten prosentuaalinen osuus oli 6,6. Ei suuren suuri, mutta tällä esiintyjäkattauksella jopa yllättävä.

Toinen prosenttiluku, jota olen seurannut vuosikymmeniä, on linja-autossa saapuneiden määrä prosenteissa mitattuna. Kekrilauantaina Vuokatista ja Sotkamosta linja-autolla saapui 10,5 prosenttia asiakkaista. Lippuja myytiin yhteensä 486 eli onnikan kyydissä Naapurinvaaralle saapui yli 50 tanssijaa.

Finkkujen edellisestä vierailusta on kulunut aikaa. Yksi Suomen tunnetuimpia tanssiorkestereita matkusti lauantaina Turusta Sotkamoon. Sunnuntaina vuorossa oli iltapäivätanssit Evijärvellä.

Kajaanilainen Hanna Hirvonen on tuttu näky Naapurinvaaralla. Tangoprinssessan vauhti kiihtyy kuin tunnetun turkulaisduon hittikappaleessa. Vetonaula-orkesterin säestyksellä kuultiin reipasta tanssimusiikkia tangoja unohtamatta. 

Yleisöpalautteen perusteella Hanna Hirvonen ja myös Finkut ovat listoilla myös jatkossa. Illan aikana juhlittiin erään asiakkaan synttäreitä. Juhlat oli etuajassa. 

Hanna jatkoi Naapurinvaaralta melkein suoraan matkaa Tanssin Tähdet 2024 -risteilyllä. Hanna esiintyy siellä ja on tietysti yksi ehdokkaista kun valitaan vuoden naisartistia.

Kekripäivänä vastoin sääennustuksia ei satanut lunta, eikä länsirannikon myteri tullut Kainuuseen saakka.  Päivällä Naapurinvaaralla järjestettiin kolmen seurueen hirvikeitto.

Tanssi-ilta sujui muuten hyvin, mutta illan lopuksi tapahtui ikävä onnettomuus. Erään asiakkaan auto karkasi kuljettajansa käsistä ja päätyi pysäköintialueen reunalta lepikkoon. Auto vaurioitui jonkin verran.

 

Linkki videoon https://www.youtube.com/watch?v=rVa9nHP9Mzs

 

Teksti, kuvat ja myöhemmin julkistava video

Pertti Granqvist

 

 

 

 


Kuva: Mira Tiinanen 2024

Hurma

Hurma on kasattu vuonna 2010 hääkeikkaa varten. Elokuussa 2010 Hurma esiintyi myös Tirvan lavan päättäjäistansseissa. Sieltä tuli hyvää palautetta, joten nuoret miehet jatkoivat musisointia yhdessä.

Hurman jäseniltä löytyy yhteistä soittotaustaa jo sotilassoittokunnasta.

Ohjelmatoimisto kannusti Hurmaa ottamaan osaa Viihdyttäjä 2011-kisaan. Yhtye lähti ennakkoluulottomasti mukaan, ja se kannatti. Nuori yhtye iloisella ja rempseällä meiningillään vakuutti tuomariston.

Hurma tuli isolle osalle tanssiväkeä tutuksi viimeisen Kesäillan Valssi-ohjelman taustaorkesterina vuonna 2011.
Hurma haluaa tarjota yleisölle monipuolista musiikkia ikivihreistä iskelmään omalla tavalla soitettuna ja nöyrällä asenteella.

Hurman soittajien laajasta musiikkitaustasta löytyy monenlaista osaamista, mm. haitaristi Harri Arvila on ollut vuonna 2009 mukana Kultainen Harmonikka - kilpailussa.

Syyskuussa 2011 Hurma palkittiin tanssittajatulokkaana.

Lavakauden päättäjäisissä syyskuussa 2012 Hurma palkittiin vuoden tanssittajana.

Tänä vuonna tangokuninkaaksi valittu Harri Hautaniemi soitti Hurmassa koskettimia vuodesta 2018 lähtien. Heinäkuusta saakka koskettimia on soittanut Taneli Mikkola.

Viimeisimpiä Hurman julkaisemia kappaleita ovat mm. Kesällä skumppaa, Onnesta täyttyneet, Kuuma kesäkuu sekä Päiväntasaajalla, jossa mukana myös Kati Narvanmaa.

Hurma; Jarno Ollikainen laulu ja basso, Harri Arvila haitari, accordina, perkussiot ja laulu, Taneli Mikkola koskettimet, trumpetti, flyygelitorvi ja laulu, Aleksi Autere kitara ja laulu sekä Konsta Puro rummut.

Hurma esiintyy 23.11. Siilinjärvellä.

Hurma on käynyt Napiksella edellisen kerran vuonna 2017 huhtikuussa. Tunnelmia nähtävissä täältä


Kuva: Mira Tiinanen

Jonna Ortju & Namu

Kokoonpano tunnettiin aiemmin nimellä Seireenit, sekä Jonna Ortju & Lumottaret.

Jonna Ortju & Namu on lumoavaa naisenergiaa hehkuva yhtye. Yhtyeen jäsenet ovat soittaneet jo vuosia yhdessä.

2016 solisti Jonna Ortju pääsi Tangomarkkinoiden finaaliin asti. 2018 hän sijoittui yhdeksän parhaan joukkoon Kiuruveden Iskelmämestarit – kisassa.

Yhtyeen ohjelmistossa on kappaleita niin tanssi-iltoihin kuin yritystapahtumiin.

Jonna & Namu on toteuttanut Lievestuoreen yrittäjien, Laukaan kunnan ja Laukaan Säästöpankin Kulttuurisäätiön kanssa mielenkiintoisen projektin: uuden version Lievestuoreen Liisa -klassikkokappaleesta. Mukana fiittaamassa myös Laukaan entinen kunnanjohtaja Jaakko Kiiskilä. Musiikkivideolla nähdään myös Lievestuoreen harrastelijanäyttelijät sekä suuri joukko kyläläisiä ja yhdistyksiä.


Kokoonpano; Jonna Ortju laulu ja haitari, Sanna-Mari Savolainen basso ja laulu, Mariam Vainio koskettimet, Juuli Kaukinen kitara ja laulu, Marianne Heikkinen rummut ja laulu sekä Laura Helander saxofoni, ja laulu.

Edellisen kerran Jonna & Namu vieraili Napiksella maaliskuussa. Tunnelmia nähtävissä täältä

 

 

Voisi sanoa olon lauantai-iltana olleen melkein kuin ennen Osuuskauppajuhlissa. Väkeä saapui linja-autoilla eri puolilta maakuntaa ja myös Pohjois-Pohjanmaan puoleltakin. Linja-autojen lisäksi omilla kyydeilläkin  sekä takseillakin sen verran, ettei kauaksi epäviralliseksi tavoitteeksi  asetetusta tuhannen kävijän määrästä jääty.

Osuuskauppaväki ei ollut asialla tällä kertaa, vaan maaseudun asukkaat ja metsänomistajat. Heille Sotkamon metsänhoitoyhdistys, Metsänhoitoyhdistys Kainuu sekä Rokuan-Paljakan metsänhoitoyhdistys ja Naapurinvaaralla tansseja järjestävä Sotkamon Nuorisoseura järjestivät pimeän syksyn katkaisseen iloisen iltamatapahtuman. Silmämääräisesti arvioiden tapahtuma houkutteli Napiksen vakioasiakkaiden lisäksi paljon sellaista väkeä, jotka eivät muulloin käy.  Tämä oli tietenkin tapahtuman tarkoituskin.

Vai olisiko oikeampi termi puhua tansseista. Elävän musiikin esitysajasta Sotkamon Mhy:n vt. toiminnanjohtaja Niko
Piiroisen ja  Mhy Kainuun toiminnanjohtaja Harri Savosen puheet eivät  kohtuuttomasti minuutteja lohkaisseet. Lavalla nähtiin  musisoimassa ensi vuonna 20-juhlavuottaan viettävä Anssi Vimparin Iskelmäorkesteri, tunnettu myös nimellä  Anssi Vimpari & Öiset Kulkijat.

Anssi Vimparin orkesterin leipäheittolaji on Topi Sorsakosken tunnetuksi tekemät kappaleet. Anssi  Vimpari kertoi heidän tekevän enimmäkseen Tribute-keikkoja Sorsakoski-teemalla lähinnä ravintoloihin. Tanssipaikkakeikat ovat harvinaisempia.

Tanssilavoilla esiintymisestä on Rainer Bollströmillä vieläkin pitemmältä ajalta kokemusta kuin kajaanilaisbändillä. ”Raikku”  aloitti keikkailun samana vuonna kuin Sotkamon Nuorisoseura tanssien järjestämisen Naapurinvaaralla. Vuosi oli 1991.

 

”Raikku” keikkailee Graniitti-yhtyeensä kanssa. Hän tekee myös duo-keikkaa Henna Orasteen kanssa taustojen avulla eli orkesteri ei ole tuolloin mukana.

Naapurinvaaralla orkesteri oli mukana ja sekä Hennan ja ”Raikun” seteillä yhdessä että  erikseen kuultiin jalan alle menevää tanssimusiikkia, tunnelmallisia tangoja, kauniita valsseja ja hengästyttävä humppapotpuri. Encorena jo melkein megahitiksi noussut ”Syttyy ja räjähtää.”

Karaokebaarissa ainakin syttyi ja räjähti, meno oli oikealla tavalla mukavan villiä. Illan huippuhetki koettiin ”Keskiyön Cowboy Kettusen” esittäessä illan maaseututeemaan oikein hyvin sopivan kappaleen ”Hilima ja Onni.”

Tilaisuutta sponsoroivat edellä mainittujen metsänhoitoyhdistysten lisäksi Atria, Pohjan Taimi, Kuhmo Oy, Sotkamon kunta, Metsämiesten säätiö ja HillaGroupin lehdet Kainuun Sanomat, Sotkamo-lehti, Kuhmolainen ja Ylä-Kainuu.

Kiitos sponsoreille. Yhdessä teimme jälleen iloisen ja ikimuistoisen tapahtuman, iloiset iltamat ihmiselle.

 

Teksti ja kuvat video: Pertti Granqvist ja Janne Tarvainen