Naapurinvaaran Huvikeskuksen toiminnasta vastaavan Sotkamon Nuorisoseuran uudistaessa pari vuotta sitten organisaatiotaan ja toimintamallejaan, muutettiin samalla pestuupäivän ajankohtaa.

Pestuupäivää aikaistettiin viikolla. Aiemmin pestuupäivä oli viikko ennen tanssikauden alkua.

Nyt kaksi viikkoa ennen.  Tänä vuonna 23. helmikuuta. Kello 15 Naapurinvaaran Huvikeskuksessa.

Siksi näin, että meille toiminnan vetäjille jää enemmän aikaa. Selvittää sitä, onko talkooväkeä tarpeeksi vai ei.  Ja millä osa-alueilla on ja millä ei.

Pestuupäivän ajankohdan tarkka nimeäminen johtaa toisaalta harhaan. Meillä Naapurinvaaralla on pestuupäivä joka päivä.  Rekrtytoimme väkeä 24/7.

Voit ilmoittautua Napiksen porukkaan mukaan vaikka tänään, huomenna, ylihuomenna tai kiirastorstaina. Eikä elokuussakaan ole myöhä koittanut.

Pestuupäivän merkitys korostuu tiedonkulun ja yhteisöllisyyden vahvistamisen kautta. Se on tilaisuus, jossa tarjolla on vankka paketti informaatiota meidän toiminnasta yleisellä tasolla, talkooväen tehtävistä, talkooväen eduista, koulutuksesta ja tietenkin siitä, mitä Sotkamon nuorisoseura talkooväeltä odottaa.  Esitellään vastuuhenkilöt, käydään läpi turvallisuuteen liittyvät asiat sekä meidän sisäiset tiedotuskanavat.

Kuuluisaa disinformaatiota ei ole järjestäjien puolesta 23. helmikuuta tarjolla. Sitä haluaville suosittelemme ajan viettämistä kainuulaisten kylien huoltoasemien baareissa tai Suomi24-palstan lukemista.

Viime aikoina Naapurinvaaraa koskien keskustelupalstalla on räkytystä ollut silmiinpistävän vähän.  Ovatko kirjoittajat päässeet tarvitsemansa ammattiavun piiriin tai ymmärtäneet lääkkeiden säännöllisen nauttimisen merkityksen. Tiedä häntä.

 

No, kateuden kohteena on mukavampi olla kuin säälin kohteena.

Kateus on ymmärrettävää meitä kohtaan. Naapurinvaaran Huvikeskus keskellä ei mitään Kainuun korvessa on Suomen parhaita, jos ei jopa paras tanssipaikka.

Olipa sitten paremmuuden mittarina yleisömäärä, esiintyjät, maisemat ja paikan yleinen habitus.

Sekä erityisesti henkilökuntamme.

Tietoisesti erityisesti viimeisten vuosien aikana olemme koulutuksella ja ohjeistuksella yrittäneet karsia nv-naamalla tai kvk-asenteella asiakkaiden palvelemista.

Koska alaikäisetkin saattava lukea tätä plokia, en käy lyhenteiden merkitystä avaamaan sen tarkemmin.

Kielteisen palautteen vähentymisen perusteella tässä on onnistuttu.  Palaamme myöhemmin aiheeseen uudestaan tällä palstalla.

Me järjestämme isoja huvitilaisuuksia. Talkoolaisia on toistasataa. Vapaaehtoisuudesta huolimatta vaaditaan ammattimaista otetta niin vetäjiltä kuin talkooväeltäkin.

Disinformaatikot ovat kertoneet meillä olevan natsimeiningin.

Otan tuon kehuina, koska ymmärrän arvostelun koskevan meidän tapaa hoitaa asiat täsmällisesti, puuttuvan epäkohtiin, noudattavan hyvien tapojen lisäksi lakeja sekä asetuksia.  Niin, että toiminnan kaikki muodot kestävät kriittisenkin tarkastelun. Avointa ja kaikin puolin rehellistä. Niin talkoolaisiin kuin yhteistyökumppaneihin päin ja yleensäkin.

Valitettavasti toisinaan ovat vastuuhenkilöt joutuneet keskustelemaan talkoolaisten kanssa ikävistäkin asioista.  Näin suuren organisaation ollessa kyseessä, ei voida elää kuin hollitallissa. Niin, että tullaan, ollaan ja mennään miten sattuu ja milloin sattuu.

 

Sotkamossa on nyt keskusteltu järjestöjen yhteistyöstä. Meillä sitä on tehty jo vuosikymmenien ajan.

Sotkamon Jymy-Pesis, Karaokeklubi, Naisyrittäjät ja monet muut järjestöt ovat tehneet sievoisen tilin järjestökorvauksella.

Pesäpalloilijat esimerkiksi ovat olleet vuosikausien ajan hoitamassa narikkaa.

Toimintatapoja uudistettaessa päätettiin, ettei rahaa meiltä jaeta ilman vastiketta. Niin kuin vanhoina hyvinä aikoina, tuhatlappusia lähti sinne ja tänne. Pahimmassa tapauksessa noin vain yleisenä avustuksena. Tai niin, että vastikkeena oli nuhruinen mainostarra urheiluseuran ruttupeltisen pienoisbussin kyljessä.

Nuorille tässä on opetuksellinenkin näkökulma. Rahat oman harrastuksen maksamiseen on tienattava osittain itse.

 

Kylillä aina kysytään, mitä teillä talkoolaiset saavat?

Samaan hengenvetoon ihmetellään, miksi talkoolaisia on niin vaikea saada?

Kun sitten kysyn kysyjältä, mitä hänen edustamansa yhdistys tarjoaa, on vastaukset olleet jopa masentavia aiheuttaen myötähäpeän tunteen.

Jos talkoolaiselle tarjotaan palkkioksi lämmintä limsaa ja kylmää makkaraa sekä epämääräistä johtamista, niin ei näinä päivinä hyvä heilu.

 

Hyvän mielen lisäksi talkoolaisille on meillä Naapurinvaaralla tarjolla liikeystävien kautta saatuja etuja sekä Naapurinvaaran tarjoamia etuja.

Tarkemmin näistä kerrotaan pestuupäivänä.

Keväällä on ohjelmassa myös opintomatka.  Siitäkin kerromme lisää Naapurinvaaralla pestuupäivänä.

 

Pertti Granqvist

Kirjoittaja on Sotkamon nuorisoseuran hallituksen sekä markkinointi- ja ohjelmistotiimin jäsen.

Kirjoittaja työskentelee SLP-Mediassa uutistoimittajana.


Napiksen talkoolaiset tekevät opintomatkoja eri kohteisiin joka vuosi. Viime syyskuun lopussa olimme Rokualla. Siellä teimme ryhmätöitä ja suunnittelimme tulevaisuutta.

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä