Tanssien järjestäminen oli Suomessa kielletty talvi- ja jatkosodan aikana. Kielto päättyi 1944.

Ravintoloiden osalta tanssikielto purettiin 1948.

Perjantaina 13.3.2020 talvisodan päättymisen 80-vuotispäivänä aluehallintovirastot kielsivät yli 500 hengen suuruisten yleisötilaisuuksien järjestämisen.

Toki tällaisia tilaisuuksia on muitakin kuin tanssit. Jopa enemmän kuin tansseja.

Naapurinvaaran kokoluokan tanssipaikkoja kielto koskee.

Pienet seurantalot ja ravintolat saavat jatkaa toimintaansa kuin ennenkin.

***

Ihmettelen rajanvetoa.  Koronavirus tarttuu samalla tavalla 400 hengen tilaisuudessa kuin 600 hengen tilaisuudessa.

Tai 30 hengen tansseissa. Tällaisiakin tilaisuuksia on Hevosmiesten Tietotoimiston mukaan Kainuussa viime viikonloppuna järjestetty.

Rajana tuo 500 on liian iso.  Rajan asettaminen 500 henkilöön houkuttelee tilaisuuden järjestäjiä epämääräiseksi katsottavien toimintamallien käyttöön ottamiseen.

Me voisimme ilmoittaa jatkavamme tanssien järjestämistä Naapurinvaaralla. Myymme vain 500 lippua.

Pienen hetken verran aiheesta keskusteltiin. Todettiin, ettei toimintamalli edusta arvomaailmaamme kuuluvaa avoimuutta ja rehellisyyttä.

***

Sota-ajan propagandajulisteessa kehotettiin tukahduttamaan huhut, kuulopuheet ja juorut.

THL:n tai STM:n olisi painatettava muutamia satoja tuhansia julisteita. ”Kotirintama” -sanan tilalle sana ”Koronavirus.”

Tuossa ohessa netistä kopioituna malliksi kyseinen juliste.

Sosiaalisen median ihmeellisessä maailmassa on niin älyttömiä juttuja liikkeellä, jotta niiden levittäjät pitäisi laittaa telkien taakse ilman älypuhelimiaan.

Somessa tiedetään, ettei Kainuusta kerrota todellisia lukuja matkailuelinkeinon suojelemisen takia.  Eikä edes haluta testata. Kainuussahan on pakko olla kymmeniä, jos ei satoja koronaviruksen saaneita. Joitakin on jo kuollutkin.

Kainuun Prikaatillakin on ainakin 20 virustartunnan saanutta.  Katinkullassakin on Koronaa. Näitä juttuja sitten toiset puolikesselit jakavat somessa.  Jakoketjun kolmannessa aallossa hulluimmatkin arvailut ovat muuttuneet todeksi.

Kainuu on pieni ja harvaanasuttu maakunta.  Epäsosiaalisten ja toisia ihmisiä välttelevien asukkaiden maakunta.   Ihmisten, joista melkoinen osa hiihtelee mieluummin metsissä talvella kuin makailee aurinkorannoilla.

 

Tässä tapauksessa taipumus kotinurkilla pysymiseen on meidän pelastuksemme.

 

***

Muun muassa Sotkamo-lehden nettisivuilla julkaistu Kainuun Soten tartuntatautien ylilääkäri Olli-Pekka Koukkarin haastattelu kannattaa lukea.

Ylilääkäri kysyy suhteellisuudentajun perään. Liikenteessä kuolee Suomessa joka vuosi 400 ihmistä, tapaturmissa 2 000 ihmistä ja syöpiin työikäisistä yli 8 000 ihmistä. Muistisairaudet ja verenpainetaudit niittävät satoaan lisäksi joka vuosi.

-Silti tupakan, viinan ja suolan myyntiin ei puututa, ylilääkäri ihmettelee.

Koronavirus voi tappaa joitakin sairaita vanhuksia. Voi olla, että kuolonuhreilta vältytään.

Koronaviruksella pelottelussa on kyse samanlaisesta suhteellisuudentajun puutteesta kuin Suomen susikunnan ja yleensä suden uhanalaisuudesta meuhkaavilla viklonmunittajilla.

Suomessa on 200 sutta. Itärajan takana pääkonttorin puolella eri arvioiden mukaan 20 000-60 000 sutta.

 

****

Noin 100 vuotta sitten Euroopassa ja Suomessa riehui Espanjankuumeena tai Espanjantautina tunnettu pandemia.

Suomessa pandemiaan kuoli 25 000 ihmistä.

Ensin tulivat flunssan oireet ja sitten jälkitautina keuhkokuume.

Pieniä lapsia kuoli paljon Espanjankuumeeseen.  Minun sukulaisia on vuosien 1918-1922 kuollut neljä. He olivat iältään alle viisivuotiaita.

Laakajärvellä Sotkamon ja Rautavaaran rajalla ei ole ollut keinoja pandemian torjumiseen ja sairaiden hoitamiseen sen enempää kuin muuallakaan.

Elämme nyt erilaisessa maailmassa kuin sata vuotta sitten. Kokoontumisen rajoittaminen ja muut rajoitukset olivat silti oikea toimenpide.

 

***

Tanssien jatkuminen Naapurinvaaralla on hämärän peitossa ja herran sekä Avin hallussa. Kukan nyt sitten mihinkin uskoo.

Tämän hetken tietojen perusteella näyttäisi, ettei Koronavirus Kainuuta kovin pahoin riepottele.

Ei lähellekään niin kovasti kuin rs-virus. Lääkäri epäili kyseisen viruksen aiheuttaneen allekirjoittaneellekin yli viikon kestäneen räkäisen kuumetaudin.

Tulipahan talvilomaviikko otettua levon kannalta.

 

Pertti Granqvist

Kirjoittaja on SLP-Media Kainuun erikoistoimittaja Sotkamon Nuorisoseura ry:n hallituksen sekä ohjelmisto- ja markkinointitiimin jäsen


Tällaisella julisteella varoitettiin sota-aikana ihmisiä juoruista ja huhuista.


Naapurinvaara on sen kokoluokan tanssipaikka, että yli 500 henkilön yleisötilaisuuksista on julkisissa huvitilaisuuksissa kysymys.

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä