Voitteko kuvitella aikaa, jolloin presidentit olivat Kekkosia, ei ollut käynnyköitä, eikä lankapuhelimiakaan kaikissa talouksissa.

Elettiin aikaa, jolloin keväällä nuoriso ja vähän vanhemmatkin huvittelunhaluiset odottelivat Karangan tanssien alkamista.

Tietoni ajankohdista on muistinvarainen, oikaiskaa jos muistan väärin.

Karangan avajaiset olivat vapunaattona. Avajaiset olivat joukkotilaisuuksia. Nuoriso Kajaanista ja vähän kauempaakin riensi kuin kevään ensi hurmassa paikalle.

Naapurinvaaran Huvikeskus avasi ovensa viikkoa myöhemmin. Lunta oli vielä pohjoisrinteillä, yöllä maa kuurassa. Lepikossa ei ollut lehti puissa, eikä pusikkoon tarennut mennä muuten kuin ryypylle.

 

Tänä keväänä vappuna ei tanssita, marssita, kokoonnuta toreille eikä minnekään muuallekaan.  Nyt odotetaan jatkoajan saaneiden rajoitusten päättymistä.

Ne päättyvät ehkä syksyllä tai syksykesästä tai vuoden lopussa. Kun pandemia on huippunsa saavuttanut.

Kuukausi sitten julkaistun plokin otsikko tanssikesästä ilman tansseja ja festarikesästä ilman festareita on muuttumassa todellisuudeksi.  Festareiden osalta se on jo sitä.

Suurin osa suurimmista tapahtumista ja festareista on peruttu.

 

Ensi kesänä ei ole Tangomarkkinoita, ei Kuninkuusraveja, ei Suviseuroja eikä oikeastaan mitään.

Kamarimusiikki ei soi Kuhmossa, eikä ruosteuskovaiset kokoonnu Kuhmon yleisurheilukentälle. Suomussalmen kesäteatteri pitää välikesän.

Pesäpallon kohdaltakin Sotkamossa on paljon avoinna.

Mitähän ne ihmiset tekevät, jotka ovat pitäneet tapanaan osallistua näihin kekkereihin.

Maantiet ovat hiljaisia. Karavaanarit eivät tuki teitä, eivätkä täytä leirintäalueita.

Usealle ravintola- ja matkailualan yritykselle on alkamassa viimeinen kesä. Osa on jo tehnyt lopettamispäätöksen, koska kesällä ei matkailijoita ole tulossa.

Ikävää ja surkeaa.

Erikoista sekin, että samaan aikaan Ruotsissa ravintolat ovat auki tavalliseen tapaan, ravikilpailuja järjestetään jokaisena päivänä ja eletään kuin koronavirusta ei olisikaan.

 

Jatkuuko rajoitusten aikakausi elokuussa?  Jos ei jatku ja tilanne muutenkin sallii, niin Naapurinvaaralle on varattu oikein hyvä ohjelmisto sekä myös Metsäiltamat.

Meiltä on kysytty, miksemme järjestä enintään 500 hengen tilaisuuksia. Jos ne ovat kerran sallittuja tai tulevat sallituksi.

Nuorisoseuran hallitus on päättänyt, ettei siihen leikkiin lähdetä.

Yleisön, esiintyjien ja talkooväen turvallisuus edellä mennään. Virus tarttuu samalla tavalla viiden, 50:n ja 500 henkilön tilaisuuksissa.

Kuinka valvonta hoidettaisiin? Asiakkaan numeron 501 ja hänen takanaan jonottavien 300:n muun nenän edestä portin sulkeminen ei ole mieluinen tapahtuma kenellekään.

Tosin olemme miettineet vain pariskunnille tarkoitettuja tansseja.

Siksi, että kahden metrin turvaväli näissä tansseissa toteutuisi helposti.

 

Oikeesti tuollaisia tansseja ei ole tarkoitus järjestää. Ainakaan Naapurinvaaralla.

Jospa kaikki tanssienjärjestäjät laittavat tulevana kesänä yleisen turvallisuuden rahanahneuden edelle.

Kesää on vielä jäljellä elokuussa ja syyskuussakin.

 

Pertti Granqvist

Kirjoittaja on SLP-Media Kainuun uutistoimittaja ja Sotkamon Nuorisoseuran hallituksen sekä ohjelmisto- ja markkinointitiimin jäsen.

 


Vapputanssit monien muiden tanssien tapaan jäivät tänä vuonna tanssimatta.

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä