Suomen päättäjiä on nyt pakko kiitellä ja kehua.  Ulkomailla reissanneille löytyi sentään jokin roti.   Viimeisin sykäys taisi olla samassa lentokoneessa Turkuun viime viikonvaihteessa Makedoniasta tulleet 26 altistunutta.

Päättäjät ymmärsivät lopultakin sen, miten ja mistä koronatartuntoja Suomeen tulee. 

Kaikki eivät ole tätä ymmärtäneet.

Suoran palautteen ja keskustelupalstojen sekä lehtijuttujen kommenttien perusteella Kainuussa Naapurinvaara on nostettu tikun nokkaan.

Teksti on ollut ajoittain vihapuheen tunnusmerkistön täyttävää.  On kehotettu pysymään pois tansseista, toivottu tansseissa kävijöille jopa kuolemaa ja kaikkea muuta paskaa.

On ennustettu Naapurinvaaran takia Kainuun kohta johtavan koronatartuntojen maakuntatilastoa.

Kainuun ja Naapurinvaaran lisäksi on vastaavasta merkkejä muuallakin maassa.  Kainuussa tämä räkytys on jotenkin vain eskaloitunut potenssiin 10.  Ehkä niistä ei pitäisi välittää. Suomi24-sivustolla olevien kirjoitusten perusteella noin kolmasosa kirjoittajista olisi ammattiavun tarpeessa.  Ehkä se tilasto, jonka mukaan tässä maakunnassa on nuorison käyttämää ilmaisua lainaten keskimääräistä enemmän ”vajukkeja”, on tällä tavoin ilmenevää todellisuutta.

Elokuun alussa yleisötilaisuuksien rajoituksia lievennettiin ja poistettiin kokonaan.  Kaikille tässä maassa ei sopinut ollenkaan, että tanssipaikat ja ravintolat avasivat ovensa.

Alkoi lähes järjestelmällinen trollaus. Trollausta ruokkivat toistuvat uutiset ”toisesta aallosta.”  Aiemminkin olen todennut, ettei ihmisillä ole taitoa lukea mediaa.   Siis kyseenalaistaa asioita.

Toisaalta näin uutistoimittajan kannalta tieto helpottaa. Voitkin kirjoitella ihan mitä sattuu, kaikki menee sukkana läpi.

Tanssejahan on järjestetty tänä kesänä joissakin paikoissa jo heinäkuun alusta alkaen.

Tanssipaikat ja niiden takana olevat yhdistykset ovat pakkotilanteessa. Jostain rahaa on saatava. Italiaan on kyllä rahaa Suomesta jaettavaksi.  Ei kotimaisille yhdistyksille, joista osa on jo aloittanut toimintansa jopa 1800-luvulla.  Toimineet seutukuntansa parhaaksi pitkän ajan. 

Pitäneet yllä juhlapuheissa ylistettäviä asioita. Kolmatta sektoria ja yhteisöllisyyttä sekä talkoohenkeä.

Tanssien järjestäminen ei ole tällä hetkellä raha-automaatti. Lauantaina 8.8. Naapurinvaaralla oli yleisöä 350 henkilöä. Helteinen keli saattoi verottaa muutamia kymmeniä tanssimaan aikoneita. Normaalitilanteessa olisi 500 mennyt rikki, että heilahtaa.

Olemme kuulleet, että useilla tanssipaikoilla eteläisessä osassa maata ei olisi ollut edes tuon vertaa väkeä.

Vihapuheet, trollaukset, mediassa julkaistut pelkoa herättävät uutiset eivät voi olla vaikuttamatta.

Silti tanssien järjestäjät yrittävät työllistää artisteja ja orkestereita sekä tuottaa iloa asiakkaille.  Perjantaina 14.8 on Tanssinetin kalenterin mukaan 23 huvitilaisuutta. Lauantaina 15.8 reilusti yli 30.

Aluetaloudellisesti Naapurinvaaran kaltainen paikka on merkittävä. Erilaiset palveluiden tuottajat ovat ensisijaisia hyötyjiä taksiautoilijoista alkaen.  Käytämme kaikessa mahdollisessa paikallisten yritysten palveluita.

Yhteiskuntamme kestäisi huonosti kevättalven ja kevään sekä alkukesän kaltaisen, kaiken pysäyttäneen seisokin. Sellaiseen ei yksinkertaisesti ole varaa. Siksi onkin oikein hyvä, että koronaviruksen kantajat pysäytetään jo lentokentille.

Jos virusten kantajien pysäyttäminen jää ravintoloiden ja tanssien sekä tapahtumien järjestäjien tehtäväksi, on myöhä koittanut.

Tällä hetkellä ei koronaepidemiasta tai koronapandemiasta ole merkkejäkään Kainuussa tai lähimaakunnissa Tulkaa rohkeasti tansseihin, kun vielä tansseja järjestetään.

Voi olla, ettei tällä menolla ole tanssien järjestäjiä ja tanssipaikkoja ole ensi kesänä samaa määrää kuin nyt.

Tansseihin tulleelta yleisöltä ja orkestereilta saadun palautteen mukaan he ovat sisäistäneet yllä mainitun uhan olemassaolon.

 

 

 

Pertti Granqvist

 

Kirjoittaja on SLP-Media Kainuun uutistoimittaja ja Sotkamon Nuorisoseuran hallituksen sekä markkinointi- ja ohjelmistotimiin jäsen.


Valokuva 90-luvulta Naapurinvaaralta. Kesästä 2020 tuli hiljaisin sitten vuoden 1991 jälkeen.

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä