Ensi kesänä pitäisi pystyä järjestämään massatilaisuuksia.

Kirjoitin plokissani jokin aikaa sitten karavaani alueen rakentamisesta Sotkamoon. Sellainenhan olisi pitänyt rakentaa itse asiassa kymmenen vuotta sitten.

Tai viimeistään toissa kesänä. Ajatelkaapa itse, mitä se tarkoittaisi ensi kesänä kirkonkylän elävöitymisen näkökulmasta.

Nyt kun tuo karavaanailu on räjähtämässä käsiin.

No, kovin vahvasti eivät vastaavat hankkeet etene Kajaanissakaan. Kajaanin Kaupunki oli neuvotellut alan yrityksen kanssa leirintäalueen kevytversion matkaparkin rakentamiseksi paikkaan, missä oli aikoinaan Hupari-niminen tanssipaikka.

Hankkeen tyssäämisen tekosyynä oli matala ja kapea rautatien alikulku. Ahtaan alikuun kautta olisi autot ja vaunut pitänyt ohjata matkaparkkiin ja pois sieltä. Rikkaiden asuttaman Onnelan katujen kautta kulkemisesta olisi noussut takuulla haloo.  Neuvottelut eivät edenneet. Jossain muualla eteni. Niin hyvin, että sopimus olisi syntynyt matkaparkista jonnekin muualle.

Joku ei halunnut jostain syystä matkaparkkia Huparin tontille. Tai yleensä matkaparkkia minnekään. Tai oli niin helvetin tyhmä ja laiska, ettei viitsinyt Kajaanin kaupungin organisaatiossa viedä asiaa eteenpäin. Oliko tuo Onnelan läheisyys sitten syynä, mene ja tiedä.

Neuvottelut olivat edistyneet vasta oikeiden ihmisten löydyttyä vastapuolelle. Vaan silloin oli jo myöhä koittanut.

Matkaparkkiyhtiön johtaja oli julkisuudessa todennut kyynisesti nopeiden elävän ja  helvetin nopeiden lisääntyvän. Ei aivan noilla sanoilla, vaan tätä hän oli tarkoittanut.

Eli kuten tansseissakin. Tyrkkyrivistä nopeimmat hakevat ne kauneimmat. Empijöille jäävät seinäruusut. Tai ei jää mitään.

Kajaanissa Huparin alueen osalta neuvotteluiden jumittuminen tarkoittaa karavaanareiden pysähtyvän ensi kesänä jonnekin muualle kuin kaupungin sykkeeseen. Pohjavaaralaisten uutispottuja torilta tuskin karavaanarit eksyvät ostamaan tai torikahviloiden tuotteita nauttimaan.

On myös kuultu, että sama yhtiö suunnittelee tai sillä on selkeä suunnitelma Kainuuseen sijoittuvasta matkaparkista. On korostettu, ettei paikka ole Vuokatti. Siis todennäköisesti tuo edellä mainittu toinen paikka on Kajaanissa.

Ei kuitenkaan Kainuun Portin tuntumassa sijaitseva alue. Siellä tulee olemaan edelleen perinteinen karavaanialue.

Nyt herätys Sotkamo. Haapalan Aimon vasikka on kertonut Master Planin yhteydessä tulleen matkaparkin esille. Vaan se ei riitä.

Pitää tehdä jotain. Muuten tämäkin idea jauhautuu kaatopaikkajätteeksi virkamiesten ja luottamusmiesten yhteisessä jeesustelumyllyssä. Eikä mitään tapahdu.

Näin kävi vissiin idealle rakennuttaa kunnan toimesta Sivosen perikunnalta kunnalle ostetulle tontille vuokra-asuntotalo. Sotkanmaa Oy olisi ollut rakennuttaja.

 

Nyt jälleen huudetaan vuokra-asuntojen puutetta Sotkamossa. Jos kaksi vuotta sitten oltaisiin toimittu, ei huudettaisi. Saataisiin ihmisiä kirkonkylälle, veronmaksajia ja palveluiden käyttäjiä.

Vuokra-asuntotuotanto eli vanhojen asuntojen remppaaminen sekä uusien rakentaminen on viime aikoina jäänyt Rehti-Antin vastuulle.   

Alkaa huolestuttaa Sotkamon kunnan touhu. Kuin kirsikkana kakussa talousjohtajan lähtö töihin Pirkanmaan Liittoon. Jostain syystä tietoa ei kuntalaisille tihku. Kyse ei ole yksistään uteliaisuudesta kuntalaisten puolelta.

Rakentamisosastolla muutkin ovat onneksi asialla kuin Rehti-Antti. Kohta alkaa Shellin tontille kerrostalon rakentaminen. Niihin asuntoihin eivät ensiasunnon tarvitsijat muuta, eikä vuokra-asuntojen puute näin ollen helpota.

Matkaparkki ei suuria valmisteluita tarvitse. Se tarvitsee tasaista maata ja muutaman pylvään. Käypäsiä alueita löytyy. Alkaen niin sanotusta raskaan liikenteen parkkipaikasta päättyen kirkon pysäköintialueeseen. Molemmat alueet ovat vajaalla käytöllä. Myös Salmelassa on sopivaa tilaa ja huoltotilatkin laidallaan. Jos sen vanhan pappilan, nykyisen kirkkoherranvirastonon purkavat ja perustuksia pillarilla tasoittelevat vähän, niin loistavat sentsit olisi siinäkin matkaparkille.

Vuokatissa olisi oikein makea paikka kunnan nykyisin omistama entinen taimitarhan alue Kaarreniemessä. Saunakin olisi valmiina.

Muutamat tanssipaikat ovat muuten hankkineet asiakaskunnan karavaani- ja majoituspalveluita tarjoamalla.

Eräällä Naapurinvaaran talkoolaisten opintomatkalla tutustuimme kahteen tällä konseptilla toimivaan paikkaan, Urjanlinnaan Sievissä ja Kalliojärveen Isossakyrössä.  Naapurinvaaralla olisi voitu vastaavia hankkeita jopa toteuttaa, mutta maastolliset ja maanomistukselliset syyt ovat olleet esteenä.

Pitäneekö ryhtyä matkaparkkia suunnittelemaan, jos ei sitä muualle Kainuuseen saada aikaan.

Sotkamon Nuorisoseuran hallitus linjasi 10.1 vuoden ensimmäisessä kokouksessaan mahdollista tanssien aloittamisen ajankohtaa.

 

Todettiin pääsiäisen olevan realismia. Koti-Kajaani oli kysynyt pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkarilta, että voidaanko ensi kesänä järjestää Kainuussa massatapahtumia.

Ja näin oli pandemiapäällikkö vastannut

"Voidaan. Alkanut rokotuttaminen, lisääntynyt ymmärrys tartunnoista ja suojautumisesta sekä kesäauringon UV-säteet kuohivat koronan ja voimme nauttia viimevuotista normaalimmasta kesästä. Täysin normaaliin päästänee kuitenkin vasta 2022."

Kuohivat koronan. Siis salvavat ja ruunaavat noin kansankielellä sanottuna.  Toivottavasti näin käy. Terveydenhuollon henkilökuntaa on jo rokotettu. Jospa rokotteiden hankkimisessa ei sössitä ja rokotteista huolimatta noudatetaan varotoimia.

Pertti Granqvist

Sotkamon Nuorisoseuran hallituksen jäsen ja

ohjelmisto- ja markkinointitiimin jäsen

 

 

 

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä