Naapurinvaarantie olisi omiaan vaikka museotieksi. Kuvassa museobussi vm. 1960.

 

Suomessa on joka vuosi tieliikenteeltä ajoneuvo- ja polttoaineveroina kerätty yli kahdeksan miljardia euroa rahaa. Tiestön ylläpitoon ja korjauksiin on palautunut noin miljardi.

Suhde on jopa huonompi kuin Suomen Euroopan Unionille maksamien ja sieltä palautuneiden rahojen määrässä.

Tiestön korjausvelan määräksi on arvioitu Suomessa miljardi euroa. Hallituksen 300 miljoonan euron budjetilla ei siis tuota velkaa korjata.

Nyt hallitus oli luvannut lisää rahaa tiestön korjaukseen. Loistavaa, jos lupaus pidetään. Ryhdyttäisiin päällystämään sorateitä, eikä muuttamaan päällystettyjä teitä sorateiksi.  Rapakuntoisia sorateitä on Suomessa muutenkin tarpeeksi.

Näin huhtikuun lopulla juuri nämä soratiet ovat kurjimmassa kunnossa.

Kelirikko runtelee toisinaan soratiet kulkukelvottomaan kuntoon.

Muutama vuosikymmen sitten nämä tiet olivat lähes kulkukelvottomia.  Nyt ovat sentään kulkukelpoisia.

Muutama kesä sitten Napiksen parkkipaikalle ajoi vanhempi pariskunta asunto-autolla. He olivat soittamassa poliisille, koska Naapurinvaarantiellä oli tullut puurekka heidän kaistallaan vastaan. Epäilivät kuljettajan olleen juovuksissa.

Kun he kertoivat paikan, missä tämä oli tapahtunut, arvasin syyn puutavara-auton kuljettajan ajeluun vastaantulevan kaistalla.

Paikka oli Napiksen risteyksestä noin kaksi kilometriä Kontiomäkeen päin Iso-Ruokosentien risteyksen luona. Rekka oli ollut menossa Viinatielle päin, asuntoauto Viinatieltä kohti Naapurinvaaraa.  Rekan kaistalla oli ja on edelleen helvetinmoiset heitot.  Varsinkaan tyhjällä autolla monttuihin ajaminen ei parasta mahdollista autoilukokemusta edusta.

Naapurinvaarantien pohjoinen osuus eli tanssipaikan risteyksen ja niin sanotun Viinatien välinen osuus on ainakin 10 vuotta ollut huonossa kunnossa.

Vaarallisia heittoja, railoja ja reikiä on vaikka kuinka paljon.

Naapurinvaarantien päällyste on päässyt huonoon kuntoon. Kuva n. kilometrin verran tanssipaikan risteyksestä pohjoiseen päin.

Tien reunan on vesi syönyt muutamasta kohden. Joka kesä näyttää joku auto hoveltuvan asvaltilta reunan kohdalta pois ja nostavan soraa sekä kiviä asvaltille. Pahin paikka on Kynnään talosta noin 400 metriä tanssipaikalle päin.

Eikä näitä vaurioita korjata. Ei, vaikka kuinka usein tienkäyttäjän linjalle soitetaan.

Naapurinvaarantie on liikennemääriltään jo sitä luokkaa, että riski vakavan onnettomuuden syntymiseen on suuri.

Viime kesänä tehdessäni juttua vanhasta työväentalosta minulle selvisi osa vanhojen tienpohjien linjauksista Naapurinvaaralla.

Mielenkiintoista historiaa. Jossain vaiheessa tie on kulkenut aivan jostain muualta kuin mitä nykyisin.

Silloin tuli mieleen, että Naapurinvaarantie olisi oikein hyvä museotie. Kainuussa museoteitä on kaksi, toinen on Raatteentie ja toinen Paltaniementie. Nykyisen tielinjauksen lisäksi museotien ollessa kyseessä esitellään vanhat tielinjaukset.

Nyt kun Naapurinvaara on maisemanhoitoalue, sopisi museotie kuvioon oikein hyvin.

Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa Vornan museotie liittyy maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti vahvistettuun suojelualueeseen.

Museotie voitaisiin aivan hyvin kuitenkin päällystää. Ja pitäisi päällystää, vaikka museotieksi ei muutettaisikaan.

Tässä olisi kyläyhdistykselle seuraava projekti.

Paljon on puhuttu kevyenliikenteen väylän rakentamisesta Tikkalansalmelta Naapurinvaaralle. Kannatettava hanke  on sekin.

Pekkiläntiestä on kerätty kansalaisadressi. Välittömän korjauksen tarpeessa olisi myös Kuolasalmentie.

Tässäpä on muutamia kohteita hallituksen lupaamille lisämiljoonille Sotkamon pitäjän alueella.

 

Sotkamon kunnalla ei muuten mene hyvin. Tällä vauhdilla meno on kuin Kittilässä, poliisitutkintakin on jo aloitettu.

Pesäpallokatsomon kustannusten karkaaminen, funkisrakennuksen purkaminen, maavaihtokaupat ja vuodeosaston kohtalo sekä viiden miljoonan euron alijäämä. Matkaparkitkin tehdään Kajaaniin Kainuun Porttiin ja Kontiomäkeen Nesteen parkkipaikalle. Se tarkoittaa sitä, että Viitostietä etelästä tullut karavaanari jää Kajaaniin tai jatkaa kohti pohjoista. Samoin tekee Kuutostien kulkija. Hiljentää vain vähän vauhtiaan Eevalan risteyksessä. Jos ei kierrä Pohjavaaran ja Jormuan kautta Kontiomäen Nesteelle tai aja suoraan Naapurinvaaran ja Paakin kylien läpi.

Näin vaalien alla nämä ovat oppositiolle kuin syöttöjä lapaan. Sotkamossa ei voimakasta oppositiota ole. Ei ole vielä, mutta tällä menolla kohta on. 6-5 -ajat saattavat palata.

Tosin vuodeosastosta päättää sote. Mutta välillisesti kunta ja kunnat ovat vaatineet säästöjä.

Vastaanottoja ja vuodeosastoja sulkemalla ei 20 miljoonan euron säästöjä saada. Suututetaan vain kainuulaiset ihmiset.

Muitakin vaikutuksia voi olla.

Jos vuodeosaston potilaat olisivat Kajaanissa, niin sotkamolaiset omaisiaan katsomassa käydessä tekevät ostoksia kaupungissa.   Kaiken keskittämistä isompiin keskuksiin tämä vain edistää.

Kainuun viisas mies Olli-Pekka Koukkari totesikin soten alijäämässä kyseen olevan alibudjetoinnista. Kuntien edustajista koostuva sotehallitus ja valtuusto ovat vuodesta toiseen hyväksyneet jo valmiiksi riittämättömät budjetit.

Sitten oma juttunsa on Kainuun kuntarakenne ja kuntien taloudellinen tila. Kuinka kauan tässä meneekään, että ymmärretään Kainuussa olevan yksinkertaisesti liikaa kuntia. Kunnilla ei ole yksinkertaisesti enää taloudellisia resursseja maksaa soten kasvavia kuluja.

Uskallan väittää soten toiminnoissa olevan muitakin säästökohteita kuin taajamien vastaanotot ja Sotkamon vuodeosasto. Siltä on alkanut vaikuttaa, kun olen aika läheltä tätä touhua viime kuukausien ajan  seurannut.

Olen näin kohta entisenä toimittajana miettinyt sitä, mitä yksityisyydensuoja tarkoittaa.

Viime viikonloppuna se valkeni.

Jäihin pudonneen koiran ikä ja kotipaikka voidaan kertoa julkisessa sanassa. Jäihin pudonneen ihmisen ikää ja kotipaikkaa ei voida kertoa.

Yksi merkki uusviktoriaanisen jeesusteluyhteiskunnan riemumarssista. Yhteiskunnan, jossa tytöt eivät ole tyttöjä, eikä pojat poikia ja kaikki valtavirrasta poikkeavat mielipiteet leimataan rasismiksi. Eikä koiraa ja koiran taluttajaa vaanivaa sutta ”asiantuntijoiden” mukaan tarvitse pelätä.

Pertti Granqvist

Sotkamon Nuorisoseuran hallituksen jäsen,

ohjelmisto- ja markkinointitiimin jäsen

 

 

 

 

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä