Hei,  hei taas täältä uudesta isosta sairaalasta. Ei mene täälläkään kuin Strömsössä. Maanantaina olivat tietoliikennejärjestelmät epäkunnossa. Tiistaina kahdella käytävällä leijui jytäkkä viemärin haju.

Parasta tällä viikolla oli se, että Vaativan kuntoutuksen osastolla työskentelevä Mari Kilpeläinen valittiin vuoden kainuulaiseksi sairaanhoitajaksi.

Oikea valinta.  Mari kuulemani mukaan organisoi osaston muuton Satamakadulta sairaalanmäelle.  Muutenkin hän on huipputyyppi.

 Kun seuraavaa sote-johtajaa valitaan, pitäisi Mari valita kyseiseen virkaan.

Arimmat kepulaiset sotevaltuutetut ja sotehallituksen jäsenet ryömisivät kokouksessa pöydän alle piiloon Marin katsoessa tiukasti silmiin ja kysyessä, että mitä ajattelit tehdä lounaan jälkeen?  Eikä sote-johtajan luottamuksesta äänesteltäisi.  Tiedotusvälineet saisivat kysymyksiinsä selkeitä vastauksia ympäripyöreiden latteuksien sijaan.

Että tällaistä täältä uudesta isosta sairaalasta, kuten ylilääkäri Kaikkonen sanoisi.

Edellinen ploki ei kerännyt niinkään tykkäyksiä, mutta sitäkin enemmän kommentteja ja yhteydenottoja puhelimella sekä sähköpostilla.

Kiitos kaikille.

Juhani Klemetti Joensuusta oli laittanut Kainuun Sanomista löytyneitä Kajaani-Oulu väliä ajaneiden onnikoiden aikatauluja vuodelta 1939. Onnikka oli ajanut plokissa mainitun Kestilän ja Vuolijoen kautta. Vuolijoelta Ouluun oli onnikka kulkenut kolmessa tunnissa ja kolmessa vartissa. Aikataulu oli voimassa 10.5 1939 alkaen. Tuskin silloin on aavistettu seuraavan alkutalven tapahtumia. Tai mistäpä tietää, vaikkapa olisi aavistettukin.

Liikennöitsijä oli ollut V. Ja T. Makkonen.

Utajärven Lavan sijaintikin kävi selville ja myös omistajapohja. Vastakkaisesta ilmansuunnasta Joensuusta tuli terveisiä sanoin sekä kuvin Huvitörmä-nimisestä paikasta.

Karjalaisessa aikanaan julkaistujen kuvien perusteella hieno ja suosittu tanssipaikka oli joutunut toiminnan päättymisen jälkeen silmittömästi riehuneiden vandaalien temmellyskentäksi.

Ikävät näkymät ovat olleet Huvitörmällä ennen tulipaloa. Kuvan lähde Sanomalehti Karjalainen.

Näin on käynyt monelle muullekin tanssipaikalle. Kuvat Huvitörmältä ovat karua katseltavaa ja kertoo myös ihmeellisestä särkemisen ja sotkemisen vimmasta.

Huvitörmää ei enää ole olemassa. Tuhopolttaja teki tekosensa uudenvuodenyönä uuden vuosikymmenen alkaessa 1.1.2020. Rakennus oli tuolloin jo purkukuntoinen.

 

Näin kävi yhdelle Suomen suosituimmista tanssipaikoista. Olen usein miettinyt, että olisiko Napiksella ollut sama kohtalo kuin Huvitörmällä.

Mikäli SKP:n Kainuun Piiri ei olisi myynyt paikkaa Jorma Hemmille. Ensimmäinen matkailusta tohtoriksi väitellyt mies ei onnistunut Naapurinvaaralla, mutta onneksi rakennutti paikan talvilämpimäksi. Jorma Hemmi siis pelasti Napiksen ja hänen työtään jatkoi Sotkamon Nuorisoseura ostaessaan paikan pakkohuutokaupasta kesällä 30 vuotta sitten.

Loppu onkin historiaa. Joka jatkuu tanssien pidon merkeissä jossain vaiheessa ensi kesänä.  Kunnes suurin osa suomalaisista on rokotettu ja tartuntamäärät laskeneet vielä tämän viikon tasosta muutamiin kymmeniin per vuorokausi.

Viime kesä opetti meitä tanssienjärjestäjiä kovalla kädellä siitä millaista pelkoa somessa levinnyt joukkohysteria saa aikaan ihmisten keskuudessa. Menepä heille kertomaan, ettei tansseissa ole todettu yhtään koronatapausta.  Ei auttanut, vaikka Kainuun viisas mies Olli-Pekka Koukkari sanoi, että tansseja voidaan järjestää. Kysyimme ihan erikseen hänen mielipidettään.

Tanssien aloittamisen ajankohtaa ei voi vielä tarkasti sanoa.

Ymmärrettävää, ettei kukaan halua koronatartuntaa, mutta tervettä järkeäkin voisi käyttää. Ei ihme, jos maailmalla on koronatoimia vastustavia mielenosoituksia. Kansalaisille ei ehkä onnistuttu avaamaan sitä, että millaisissa tilanteissa korona tarttuu ja millaisissa ei ja millainen sairaus korona on ja erityisesti sitä, miksi tartuntoja on niin paljon pääkaupunkiseudulla.

Valtionkonttorilta tuli helpottava tieto. Saimme kustannustukea 14 000 euroa. Sen ansiosta voimme kaikessa rauhassa miettiä tanssien aloittamista ilman hätiköityjen päätöksien tekemistä.

Ravintolathan saivat helpotusta, mutta karaokea ei saa ravintoloissakaan laulaa, eikä tanssia.

Toivottavasti kaikki suomalaiset ottavat koronarokotuksen. Huolestuttavia ovat uutiset suuresta määrästä vapaita rokotusaikoja.

Tällä viikolla Kainuussa ilmaantuvuusluku on nolla. Viimeksi yhtä alhainen luku on ollut viime elokuussa vai oliko se lokakuussa. Valtakunnan tasolla ovat tartuntaluvut nousseet taas. 

Yhdistyksien roolista ja kotiseututyöstäkin on tällä viikolla Sotkamossa keskusteltu.

Sotkamon Nuorisoseura ry on vanhin Sotkamossa toimiva yhdistys. Tämä on yhdistyksen 130-vuotisen toiminnan juhlavuosi. Nuorisoseura on tarjonnut ja tarjoaa edelleen yhteisöllistä tekemistä kaiken ikäisille. Mukana sotkamolaisten lisäksi on myös muilta paikkakunnilta väkeä, muun muassa Kajaanista.

Toimintamme perustuu talkoilla tekemiseen. Naapurinvaaran Huvikeskus tarjoaa toiminnalle erinomaisen ympäristön. Tarjoamme toimintamahdollisuuksia myös yhteistyökumppaneille, muun muassa Jymy-pesikselle. Emmekä vaadi uusia kenttien tai reittien rakentamista.

Pertti Granqvist

Sotkamon Nuorisoseuran hallituksen jäsen,

ohjelmisto- ja markkinointitiimin  jäsen

 

 

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä