Emme ole tapahtumienjärjestäjä, sanoi ministeriö

 

Suomi on maailman toiseksi pahiten korruptoitunut valtio.  Kärkipaikkaa pitänee nimeltä mainitsematon itäinen naapuri.

Kun Flow Festival Oy sai Opetus- ja kulttuuriministeriöltä 780 000 euroa erityisavustusta, haistoin palaneen käryä.

Palaneen käryn haju oli kulkeutunut myös Iltalehden toimitukseen.

Tiistaina 13.10 Iltalehti julkaisi artikkelin, jossa kerrottiin Flow Festival Oy:n jakaneen kahtena viimeisenä vuotena 2,2 miljoonaa euroa osinkoja osakkailleen.

Kyseessä ei ole suomalainen yhtiö. Vuonna 2018 Flow Festivalin osakkeista 60 prosenttia siirtyi ulkomaiseen omistukseen.

Iltalehden tietojen mukaan nämä osakkeet omistaa Luxenburgiin rekisteröity holdingyhtiö LMF Luxco S.A.R.L.

Iltalehden tietojen mukaan Flow Festival Oy on edellisinä vuosina jakanut ilmaislippuja muutamille kansanedustajille.

Tuskin lahjonta on muutamaan lippuun rajoittunut. Peli on siis raakaa ja epärehellistä. On oikein, että Opetus- ja kulttuuriministeriö on jakanut erityisavustusta koronapandemian vuoksi peruuntuville tai ennakoitua pienempinä toteutuville kulttuuritapahtumille.

Ei ole oikein, että avustusta annetaan toisille ja toiset jätetään ilman.

”Korona on kurittanut kulttuuritoimijoita kovalla kädellä. Siksi on tärkeää, että tämän vuoden lisätalousarviossa on pystytty ohjaamaan lisätukea kulttuurille ja taiteelle”, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) sanoi ministeriön tiedotteessa.

Sotkamon Nuorisoseura haki erityisavustusta.

Emme saaneet.

Me emme ole ministeriön mielestä tapahtumanjärjestäjä. Emmekä järjestä kulttuuritilaisuuksia.

.

Mitenkään muuten ei voi ymmärtää Opetus- ja kulttuuriministeriön päätöstä erityisavustusten jakamisesta koronapandemian vuoksi peruuntuville tai ennakoitua pienempinä toteutuville kulttuuritapahtumille 2020.

 

Omasta mielestämme olimme oikeutettuja sitä saamaan. Maaliskuun, huhtikuun, toukokuun, kesäkuun ja heinäkuun ajalta.

Emme saaneet.

Mutta Gramofoni Oy sai kesätanssilavatoiminnan suunnittelun ja järjestämisen kuluihin 55 000 euroa.  Flow Festival Oy Flow-festivaalin järjestelyn ja suunnittelun kuluihin 780 000 euroa.

Kuudeslinja Oy sai Vakiintuneiden festivaalien (Flow-jatkot, VUM Open Air, Carlings -festivaali, We Love Helsinki - festivaali, Death Fest) järjestämiseen 2021 liittyvään yhteistyöhön ja toteuttamiseen. 200 000 euroa.

Qstock Oy QStock -festivaalin suunnittelun ja toteuttamisen kuluihin 400 000 euroa.

Taidekeskus Salmela Oy koronan aiheuttaman ryhmämyynnin ja tapahtumien lipunmyynnin korvaamiseen 250 000 euroa.

 

Joensuun Töminä Oy Ilosaari-festivaalin toimintaedellytyksien turvaamiseen koronapandemiasta aiheutuneilta tappioilta 100 000 euroa.

Tampereen Kulttuurikamari Oy Valtteri-, Lumous-, Uusi Tampere-, Tammerfest-, teatterikesä -festivaalien suunnittelun ja toteutuksen kuluihin 115 000 euroa.

Suur-Seudun Osuuskauppa SSO sai Rantajamit -tapahtuman järjestämisen ja toteuttamisen kustannuksiin 110 000 euroa.

Pyhäsalmen Tanssi ry sai käyttötalouden ja maksuvalmiuden turvaaminen korona-aikana sekä tulevan toiminnan turvaamiseen ja suunnitteluun 20 000 euroa

Jotain murusia tipahti Kainuuseenkin

Jouko Palorinne Oy Kajaani Fest -tapahtuman suunnittelun ja toteuttamisen kuluihin 20 000 euroa.

Ja siunatuksi lopuksi Ristijärven Kulttuuritapahtuma ry Veisuuvestivaali-tapahtuman suunnittelun ja toteuttamisen kuluihin 3 000 euroa.

Aamen.

 

Yllä olevasta huolimatta toivotamme näin julkisesti tiede- ja kulttuuriministeri, keskustapuolueen puheenjohtaja Annika Saarikon tervetulleeksi Kainuuseen ja Naapurinvaaralle.

Esittelemme mielellämme toimintaamme ja keitämme vieraalle lähtökahvit.

Kiitos kansanedustaja Merja Kyllöselle.  Hän kävi kyselemään asian perään ministeriössä saatuaan Nuorisoseuran lähettämän sähköpostin. Muut Kainuun kansanedustajat eivät edes viitsineet vastata sähköpostiin.

 

 

Kun me joskus taas järjestämme tansseja, niin purkakaa tuskaanne sisuksia ja pääkoppaa vellovasta koronapelosta somen sekä maakuntalehden tekstari- ja kommenttipalstojen sijaan Opetus- ja kulttuuriministeriölle.

Tätä ministeriötä on kiittäminen, että tansseja järjestetään mahdollisimman pian.

 

 Pertti Granqvist

Kirjoittaja on SLP-Media Kainuun erikoistoimittaja

ja Sotkamon Nuorisoseura ry:n hallituksen jäsen.

 

 

PS: Virallisen tiedon mukaan maailman korruptoitunein maa on Somalia. Seuraavat mitalisijat menevät Syyrialle ja Etelä-Sudanille.

 

Sama.

 

 

 

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä