Tempparit Napiksella ja uusi testamentti

 

Keskisuomalainen-lehti ja suomalainen start up-yritys NayaDaya Oy ovat analysoineet, miten koronavirusepidemiaan liittyvät uutiset vaikuttavat suomalaisten tunteisiin ja käyttäytymiseen.

Kuuden viikon aikana maakuntalehtien uutisista kerätyn tunnedatan analysointi paljastaa, että kansalaisten kokemuksia on hallinnut pelko. Pelon määrä on kasvanut tartuntojen lisääntyessä.

Silja Tenhunen oli seurannut koronauutisoinnin tunnedatan analysointia syksyn aikana. Hän kommentoi näkemäänsä ja kuulemaansa NayaDaya Oy:n tiedotteessa:

”Hyviä ja huonoja uutisia koskeva seuranta on keskeinen osa journalismia, mutta samat tarinat tai jatkuva valistus eivät välttämättä palvele toimittajia eivätkä lukijoita. Pitkittyvä kriisi uuvuttaa eikä tarjoa enää yhtä paljon uusia näkökulmia eikä ratkaisuja."

Paikalleen sanottu.

 

Uutisointi on ollut koko epidemian ajan pelkokerrointa lähinnä lisäävää.  Jos dramaattista aineistoa ei ole löytynyt Suomesta, on sitä haettu ulkomailta.

Jos ei muuten, niin on tilattu ruumiskontteja uuden Keskussairaalan nurkalle. Vieläkö siellä lienevät?  Tai on saatu joku ”asiantuntija” ennustamaan kalmanhajuista talvea ja epidemian kestämistä ties kuinka kauan.

Valistus on ollut jatkuvaa jaukkaamista maskien käytön tarpeellisuudesta. Maskien, joita ei ainakaan Sotkamossa kovin paljon käytetä.

Silmämääräisesti arvioiden paljon vähemmän kuin Kajaanissa.

Maskien, joiden käyttö ei ollut tarpeellista keväällä. Nyt yllättäin on.  Kuka teki kaupat ja kuka sai rojaltit?

Olin eräässä tilaisuudessa, jossa lähes kaikilla oli maskit.

Kun koitti väliaika, riisuttiin maskit, juotiin kahvit ja syötiin pullat. Istuttiin samoissa pöydissä. Sitten taas maskit naamalle ja esitystä seuraamaan.

 

Tätä kirjoitettaessa keskiviikkona 28.10 on kulunut kuukausi viimeisimmästä koronatartunnasta Sotkamossa.

Oli yllättävää, etteivät syyslomat, pesäpallo-ottelut ja tanssit levittäneet koronaa Sotkamoon. Oikeastaan kaiken järjen vastaista peilattuna pelottelun ja paasauksen määrällä lähikontaktien välttämisestä.

Todellisuudessa koronaa ei levitetty, pelkoa sitäkin enemmän.

Vähemmälle tai olemattomalle on jäänyt faktojen kertominen. Esimerkkinä olkoon Suomen kuolleisuusluvut ja kuolleiden keski-ikä.

Yhdessä THL:n eli Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen tiedotteessa kerrottiin, etteivät kuolleisuusluvut ole Suomessa nousseet.

Koska koronan uhrit ovat ikäluokkaa, jonka kuolo korjaisi muutenkin. Koronaan kuolleista 352 henkilöstä 70-90+-vuotiaita on 311.

Suurin kuolleisuus on ikäryhmässä 80-89 vuotta, 149 henkilöä.  Kuolleiden keski-ikä  on 84 vuotta.

 

Oletteko muuten huomanneet, ettei viranomaisten ohjeissa mainita tanssipaikoista. Edustamme alakulttuuria, jonka mainitsemista kierretään viimeiseen saakka.

Puhutaan lähikontaktien välttämisestä, ohjeiden noudattamisesta ja muuta diipaduupaa. Yli 50 hengen yleisötilaisuuden järjestäminen on sallittua kun näitä ohjeita noudatetaan.

Jokainen ymmärtää, ettei tanssiessa voi lähikontaktia välttää, eikä käyttää maskia.

Mitään ei ole muuttunut elokuun alun jälkeen sen suhteen, että onko lupa järjestää tansseja vai ei. Viranomaiset eivät ole pystyneet ottamaan tähän kantaa.  Tai siis halunneet.

Vaikka Kainuussa tilanne on koronan suhteen hallinnassa, ei tansseja kannata järjestää.  Taustalla on ihmisten mieliin iskostettu pelko. 

No, pelot haihtuvat viimeistään rokotteen käyttöönoton myötä. Aiemminkin, kun epidemian vauhti hiipuu Kainuun lisäksi muualla maassa.

Kyllä me vielä tansseja järjestetään. Se mikä nousee ylös, tulee joskus alas. Tarkoitan tällä tartuntojen määrää.

Ja ihmiset huomaavat, ettei se korona oikeasti ole sen kummempi lentsu kuin muutkaan kulkutaudit.

Kerrottakoon nyt kaikille, että sairastuin maaliskuun alussa RS-viruksen aiheuttamaan flunssaan. Eikä se tauti ryhtynyt parantumaan. Juhannuksen jälkeen todettiin sydämen vajaatoiminta ja verenpainetauti.

Flunssalla oli näiden puhkeamiseen suuri osuus.

Nyt ollaan toipumassa. Syksyllä lähdin tansseista pois hyvissä ajoin ennen puolta yötä. Nyt jaksaisi olla jo tappiin saakka.

 

Torstaina 29.10. nähdään televisiossa ”Temppareiden” jakso, missä he ovat Naapurinvaaralla.

On se jakso ollut Ruutuplussassa nähtävillä jo aiemmin. Sen verran juonipaljastusta, ettei Naapurinvaaran lähimaastossa tehdä sitä, mitä ennen lepikossa tehtiin.

Ne touhut touhutaan ohjelmassa Nuasjärven saaressa tai Aatelin lomahuoneistoissa.

 

Jos olette seuranneet Temptation Island-ohjelmaa, on teille gongi tuttu. Sami Kuronen pamauttaa gongia aina silloin kun sinkkujen kanssa juhlineilla tytöillä tai pojilla on touhu lähtenyt lapasesta.

Uuden Testamentin uuteen käännökseenkin on tuo gongi päässyt.

Korinttolaiskirjeen 13. luvun alku kuului ennen näin: "Vaikka minä puhuisin ihmisten ja enkelien kielellä, mutta minulta puuttuisi rakkaus, olisin vain kumiseva vaski tai helisevä symbaali."

Tässä sitten TIS-henkinen uusi käännös: Vaikka puhuisin ihmisten ja enkelien kielellä, ilman rakkautta olisin vain kumiseva kaiku tai pamahtava pelti."

 

Pertti Granqvist

Kirjoittaja on SLP-Media Kainuun uutistoimittaja ja Sotkamon Nuorisoseuran hallituksen jäsen.

 

 

Naapurinvaaralla odotetaan talvea ja tulevaa kesää.

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä