Sähköpylvään kyljessä säänpieksämän julisteen teksti kehotti valmistautumaan Jeesuksen tuloon: ”Oletko valmis”, julisteessa kysytään.

Jokaisen kainuulaisen virastotalon ilmoitustaululle olisi laitettava juliste: ”Oletko valmis, sote-palvelulaki tulee”.

Julkisuudessa olleiden ja muidenkin tietojen mukaan palvelulaki yhdessä palkkojen harmonisoinnin kanssa tietäisi Kainuun Sotelle mahtavaa lisälaskua.

Sote-palvelulain mukainen rahoitusosuus on niin paljon nykyistä pienempi, että vuositasolla puhutaan jo lähes 15 miljoonasta eurosta. Tämä siis nykyisen alijäämän lisäksi.

Sekä palkkojen harmonisoinnin lisäksi.

Talous on Kainuun kunnissa Kajaania ja Sotkamoa paitsi Kainuun kunnissa sieltä jostain, minne ei aurinko paista.

Pelastus voisi tulla, jos eduskunta ei sotelakia hyväksyisi. Tai sitten maakuntien osuutta nostettaisiin.

Sotelain mukaan maakunnan voi muodostaa kaksi kuntaa.  Kainuussa kolme kuntaa muodostuisi helposti. maakunnaksi. Jopa kaksikin.

Loistava säästökohde Kainuulle. Kajaani, Ristijärvi, ja Paltamo yhdeksi kunnaksi. Sotkamo ja Kuhmo yhdeksi kunnaksi sekä Puolanka, Hyrynsalmi ja Suomussalmi yhdistämällä yhdeksi kunnaksi saataisiin kolmen kunnan Kainuu ja valtavat säästöt.

Näin ei tietenkään tapahdu. Ennemmin Venäjä luovuttaa Karjalan Suomelle ja Sotkamon R-kioskille löytyy kauppias.

Ristijärven kunnanvaltuustossa oli vasemmiston Marja Haapamäki tehnyt valtuustoaloitteen kuntarakenteen tarkastelusta. Kannatusta ei aloite ollut saanut. Tieto ei sinänsä yllättänyt.

Oma lukunsa on Soten budjetin laadinta. Jostain syystä budjetista tehdään joka vuosi niin pieni, etteivät rahat riitä millään toimintojen pyörittämiseen. Koska sotessa on kyse terveydenhuollosta, niin säästöjä voi olla vaikea löytää. 

Sairaalaan jouduttuani luin Vihtori Kosolasta kertovan kirjan. Kirjassa liikutaan 1930-luvulla.

Vastakkain on kaksi laillisuudesta viis veisaavaa äärijärjestöä. Kommunistit ja Lapuan Liike. Kosolan johtama Lapuan Liike ottaa lain omiin käsiinsä. Elettiin aikaa, jolloin kansa oli jakautunut kahtia. Samaan suuntaan olemme taas menossa.

Kirjan mukaan lähellä oli 1930-luvun alussa laillisen hallitusvallan kaatuminen. Jopa entinen presidentti muilutettiin. IKL, Isänmaallinen Kansanpuolue halusi kommunistit pois eduskunnasta ja temppu tehtiin muiluttamalla eli kuljettamalla kansanedustajat itärajalle. Muilutuksen hoiti Lapuan Liike.

Termi Muilutus on lähtöisin Lapualla vaikuttaneista Muilun veljeksistä.

Kirjaa lukiessani mietin, että mistä löytyisi nykypäivän IKL.  Liike, joka puolustaisi lihaa syövien ja polttomoottoriautoilla liikkuvien, metsästäjäkansan edustajien oikeuksia sekä turvetuotantoa, turkistarhausta ja järkevää metsätaloutta.

Kansan, jonka jäsenet ovat avo- tai avioliitossa vastakkaista sukupuolta olevan henkilön kanssa.

Kainuun metsäpeurakanta on tällä vuosituhannella vähentynyt rajusti.

Siis liike, joka puolustaisi metsäpeuroja ja oikeutta pitää laillisin keinoin susikanta kurissa. Kuten tehdään sivistysvaltiona tunnetussa itäisessä naapurissa. Ainakin susien osalta.

Tällä vuosituhannella on Kainuun metsäpeurakanta pudonnut kahdestatuhannesta noin seisemäänsataan. Muutaman vuoden päästä peuroja on Kainuussa vähemmän mitä Suomessa susia.

Susia suojelevat luonnonsuojelun varjolla toimivat terroristijärjestöt.  Aina kun Riistakeskus myöntää luvan, terroristit estävät luvan käytön valittamalla hallinto-oikeuteen.

Eikä Riistakeskus uskalla lupia kohta myöntääkään, kuten taisi käydä Kuhmon Saunajärvellä. Hallinto-oikeutta vipuvartena käyttäen nämä järjestöt estävät laillisen sudenmetsästyksen. Susien metsästyksestä päättävät luonnonsuojelijat ja hallinto-oikeuden jäsenet. Varsinaiset asiantuntijat.

Talvisodassa Saunajärvellä onnistuttiin torjumaan hyökkääjät. Metsänpetojen hyökkäyksille ei muka voida mitään.

Kaikki tiedämme, mitä tästä seuraa. Tai on seurannut. Törkeintä tässä on se, että nämä viklonmunittajavalittajat eivät asu mailla eikä halmeilla. He eivät ole asianosaisia.  Mutta valituksilla saadaan paljon pahaa aikaan myös susille.

Erikoista ovat järjestelyt laillisen metsästyksen häiritsemiseksi.  Facebookissa on jo järjestelty yhteiskyytejä alueille, minne on kannanhoidollisialupia haettu.

Kas kummaa, kun ei ole vielä syytetty kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Metsästyksen häirintä on muuten laissa kielletty. Samoin yllytys siihen. Vaan kuten on eräässä isommassa kuviossa nähty, on puolue, jonka ei tarvitse lakia noudattaa.

Susien metsästykseen on vaikea ollut saada lupia. Jos on saatukin, niin metsästys on valituksilla estetty.

Toivoa kansanliikkeen noususta ei ole menetetty. Kansanliike nousee tälläkin kertaa Etelä-Pohjanmaalta, Seinäjoelta.

Soihdunkantajana Piia Kattelus-Kilpeläinen, sotkamolaislähtöisen Kansalaispuolueen nokkamiehen Sami Kilpeläisen vaimo.

Metsästyksestä, niin laillisesta kuin laittomasta löytyy osaamista Samin kotikylältä Tipakselta. Alkaen niistä ajoista, kun Huhtilahden Kusti jakoi hirvenkaatolupia Tipasjärven ympäristöön.  Luvan Kusti kirjoitti tukkikynällä pahvisen tupakka-askin pohjaan.

Persujen ehdokkaaksi ryhtynyt Piia Kattelus-Kilpeläinen poseeraa Facebookissa taustanaan pohjanmaalainen maisema, kädessään halkaisukirves ja päällään IKL-värinen villapaita.

Kehonkielen viesti on selvä. Nyt loppui meille v….lu.

Kuvan alla oleva teksti on lainattu jostain kolumnista: ”Tulevana vuonna perussuomalaisuudesta tulee niin trendikästä, että Bulevardilla voi nauttia lapuanliikkeen väreissä maitokahvit ilman mellakkaa”.

Vaan, jospa se mellakka syntyy Kuhmon tai Tohmajärven metsissä.  Viimeistään silloin kun sinne itärajalle muilutetaan Helsingistä käsin susia suojelevia luontoaktivisteja. Tai metsästäjät antavat kyytiä jahdin häiritsijöille. Toivottavasti näin ei käy. Metsien miehillä ja naisilla alkaa olla vain pinna turhan tiukalla lupapelleilyn ja kaiken muun paskan kanssa.

Lapua tunnetaan muuten liikkeen lisäksi myös patruunatehtaasta ja myös Latosaaren tanssipaikasta.

No, lopuksi muutama sana meidän tanssipaikan tansseista. Paljon on kyselty sitä, milloin aloitetaan tanssien järjestäminen Naapurinvaaralla.

Joko maaliskuun alussa, pääsiäisenä tai juhannuskesällä.

Pääsiäinen näyttää tällä hetkellä realistiselta vaihtoehdolta. Kun aloitetaan, niin päivittäisten koronatartuntojen määrä ei saa olla valtakunnassa kuin korkeintaan kymmenissä ja Kainuussa sekä lähimaakunnissa tasan nolla.

 

Pertti Granqvist,

Sotkamon Nuorisoseuran hallituksen jäsen ja

ohjelmisto- ja markkinointitiimin jäsen

 

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä