Naapurinvaaran tansseihin jonotettiin 7.3.2020.

Hei, hei  vaan täältä oikein ison ja uuden sairaalan vaativan kuntoutuksen osastolta. Kuten ylilääkäri Kaikkonen sanoisi.

Elämme keskellä ilmaston muutosta. Tiistaina aamulla oli Sotkamossa Kuolan Niemimaalla  eli Kuolaniemellä aamulla seitsemän jälkeen -30,3 astetta. Kuhmossa Kalliojoella -38,9 kello 6.40 aikaan. Varjossa.

Mutta Sotkamon Rivieralla vain -22.

Sotkamon Riviera on Parkua, koska siellä on aina lämmintä.

Mikä lienee ollut lämpötila Sotkamon Siperiassa Onnenaholla keskiviikkona?

Keskiviikkona tehtiin Sotkamossa pakkasennätys -33,1 astetta. Mitattu on siis tämäkin Kuolaniemellä, virallisella mittauspaikalla.

Pakkaslukemat ovat olleet Kuhmossa kuin Talvisodan aikana.

Maaliskuun 13. päivänä vuonna 1940 laskettiin liput Suomessa puolitankoon Talvisodan päättäneen rauhan takia.

Kahdeksan vuosikymmentä myöhemmin maaliskuun 13.päivänä 2020 olisi laskea pitänyt liput puolitankoon koronarajoituksien takia. Tulossa oli lukuisia konkursseja, kuolemia ja raskaita sairaalakäyntejä, rajoituksia sekä ahdistusta.

Joista pahin ei ollut vessapaperin loppuminen kaupoista.

Olin 12. maaliskuuta vuosi sitten käymässä Vuokatti Hiihdon toimistossa. Viemässä juuri Sotkamon Kirjapainosta  hakemiani tanssipaikan esitteitä.

Vuokatti Hiihto piti hiihtää 14. maaliskuuta. Maailman Terveysjärjestö WHO oli 11. maaliskuuta julistanut koronan pandemiaksi.

Toimistossa sain kuulla Vuokatti Hiihdon perumisesta. Tuon tiedon jälkeen päätettiin  Vuokattihiihtotanssien peruuttamisesta. Tauosta tuli pitkä, elokuun 1. päivään saakka kestävä. Yhdet tanssit ehdittiin maaliskuussa pitää.

Aluehallintovirasto kielsi 13. maaliskuuta yli 500 hengen suuruisten yleisötilaisuuksien järjestämisen.

Kiellon kestoksi kerrottiin aluksi yksi kuukausi.

Kouluissa siirryttiin toukokuun loppupuolelle kestävään etäopetukseen, useilla työpaikoilla etätyöhön. Viimeiset ravikilpailut Suomessa ennen koronataukoa ajettiin Oulussa 17.3. Asiaan palattiin ravien merkeissä 1. kesäkuuta Härmässä ja Kuopiossa.

Ruotsissa raveja ajettiin koko ajan koronasta huolimatta ja elettiin muutenkin kuin elovasikat pellossa. Tuloksena oli 13 000 kuolemaa.

Suomessa taudin aiheuttamia kuolemia on kirjattu 776. Kainuussa kuolemantapauksia on kaksi.

Ennustin vuosi sitten koronan aiheuttavan enemmän konkursseja kuin kuolemia.

Nyt on vuosi kulunut. Kainuussa tuo ennustus on pitänyt paikkansa.

Konkurssien määrästä koko maassa ei ole tietoa. Tiukkaa on ollut tapahtumien järjestäjillä ja artisteilla sekä ravintoloitsijoilla paikka paikoin ja tulee olemaan.

Koronatilanne on nyt kuitenkin vähintään yhtä paha kuin vuosi sitten. Tiistaina tätä kirjoitettaessa kirjattiin 588 uutta tartuntaa ja keskiviikkona jo lähes 800.  Suurin osa niistä on  Helsingin ja Uudenmaan alueella.

Huolestuttava määrä varsinkin alueellisesti. Kysymys kuuluukin, miksi ei tänä keväänä suljettu Helsinkiä tai koko Uuttamaata. Nyt ovat jo Helsingin seudulla myöntäneet tilanteen olevan vakavan.

Kuva Pohjois-Karjalan ja Kainuun rajalta Maanselästä.

Entäpä jos suljettaisiin Kainuu.  Maanselkään puomit ja vartijat, samoin Viitostielle Kajaanin eteläpuolelle ja Suomussalmelle jonnekin Piispajärven taakse.  Unohtamatta Vaalan ja Paltamon rajaa ja Otanmäkeä sekä Laakajärveä. Hyvä paikka olisi Rautavaaran ja Jyrkän tien risteys.

Vain oikein pätevällä syyllä pääsisi Kainuuseen ja Kainuusta pois. Poliiseille ja rajavartiostolle virka-apua antaisivat puolustusvoimat.

Oikeasti tämä olisi täysin älytöntä. Rajoitusten lisäksi koronaan väsyneet kansalaiset haluaisivat vauhtia rokotuksiin.

Vaalit siirrettiin terveys edellä. Koronasulku toteutettiin etelän hiihtolomat edellä.  Riittääkö vaalien siirtäminen kahdella kuukaudella. Tuleeko kohta tilausbusseja Helsingistä tuomaan porukoita ravintolaan Kuopioon.  Tai tulevatko porukat junalla?

No nyt jo kiristivät rajoituksia Pohjois-Savossa, ehkä näiden hankkeiden takia.

Juhannuskesällä kukkivat ruusut Naapurinvaaralla, mutta tansseja tuskin järjestetään.

Uuteen vaalien päivämäärään taisi vaikuttaa kesälomakausi. Vaalit piti saada järjestää ennen juhannusta ja kuuminta lomakautta.  Parempi olisi ollut samalla heilauttaa vaalipäivä syys- tai lokakuulle.

Nyt Kuntaliiton tutkimuksen mukaan suurin osa kunnista haluaisi aloittaa uuden valtuustokauden vasta syyskuussa.

Vaalien ajankohtaa voi peilata siihen, että haaveet juhannustansseista on haudattu. Siitäkin huolimatta että Kainuussa tilanne on hyvä. Vaikka viranomaiset sallisivatkin joukkotilaisuudet, niin viime kesän kokemusten perusteella yleisön käyttäytymistä ohjasi sosiaalisen median ruokkima pelko. Mikä oli Napiksen kohdalla aiheeton, yhtään tartuntaa ja sitä kautta altistumaa eivät Napiksen tanssit aiheuttaneet viime vuoden elo-syyskuussa.

Toimimme täysin viranomaisten ohjeiden mukaan.

Lopuksi pari vanhaa puoluevitsiä.

Ristijärvellä oli kerran muuan Heikkinen Suomen Kommunistisen Puolueen ehdokkaana. Vaalit menivät ja ukot istuivat Matkahuollon baarissa kaljaa juomassa ja maakuntalehdestä vaalituloksia tutkimassa.

Heikkinen oli saanut pyöreät nolla ääntä. Muut ukot kysyivät, että et itseäsi äänestänyt.

-En kai minä kommunistia äänestä, oli Heikkinen vastannut.

Espoolaisella ala-asteella ennen koronasulkua oli oppilas kirjoittanut aineen kotona olevasta suloisesta koiranpennusta.  Aineessa oppilas kertoi antaneensa pennulle nimenkin. Nimi oli De Grönä.

Opettaja, jopolla ympäri vuoden työmatkansa kulkeva, kasvisruokavaliolla elävä 45-vuotias vanhapiika ihastui aineeseen ja pyysi oppilasta lukemaan seuraavalla viikolla aineen ääneen koko luokan kuullen.

Oppilas, poika luki äänen aineensa.  Mainittakoon, ettei tuossa koulussa puhuttu tytöistä ja pojista.

Aineen kirjoittanut oppilas kertoi koiran nimen olevan Persu.

Tunnin jälkeen opettaja tiukkaan sävyyn tiedusteli syytä nimen muuttumiseen.

-Sen pennun silmät avautuivat viikon aikana, oli oppilas vastannut.

Jospa kaikkien meidän silmät avautuisivat nyt, että käytetään maskia, pidetään turvavälit ja huuhdellaan kädet käsidesillä. Eikä turhan päiten lähdetä matkailemaan ja rilluttelemaan.

Pertti Granqvist

Sotkamon Nuorisoseuran hallituksen jäsen  ja

ohjelmisto- ja markkinointitiimin jäsen

 

 

 

 

 

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä