Lasse Hoikka ja Souvarit ovat olleet pääsiäistanssien vakioesiintyjiä Naapurinvaaran Huvikeskuksessa.

 

Kainuulainen kansanluonne pääsee minut yllättämään aina uudelleen.  Viimeisin yllätys löytyi maakuntalehden polttoaineen hinnan korotusta koskevasta jutusta. Juttuun oli haastateltu kuhmolaisen Peura-Transin johtajaa. Hän oli kertonut kuinka kepua tukipönkkänään pitävän vihervasemmistolaisen hallituksen kaavailemat polttoaineveron korotukset vaikuttavat hänen edustamansa yrityksen kulurakenteeseen.

Ei nyt aivan näillä sanoilla kuitenkaan.

Juttua oli heti kommentoitu:

”Peura-Trans on taloustietojen perusteella niin paljon voittoa tuottava, ettei omistajien tarvitse paljon välittää 15% tuoton alenemista.”

Sillä lailla. Olipa osuva kommentti. Jos nyt Kainuussa ja Kuhmossa on voittoa tuottava yritys on olemassa, niin kateutta ja katkeruuttahan se kainuulaisissa kaljavellin litkijöissä herättää. Työllistävät yrittäjät ja rikastuvat itse ja rikastuttavat muitakin. Voi olla, että naapureitakin on kyseisessä yrityksessä töissä.

On meillä tosiaan hallitus. Ilmastohysterian innoittamana rankaistaan ammattiautoilijoita ja maaseudulla asuvia älyttömällä polttoaineen hinnan korotuksella. Turpeen käytöstä luopuminen oli yksi möhläys, joka olisi saanut jäädä tekemättä.

Polttoaineen verotusta ei hallitus tosin korota ilmastonsuojelun vajeen takia, vaan sen varjolla valtion kassavajetta paikatakseen.

Polttoaineiden veronkorotukset heikentävät kuljetusyritysten kannattavuutta.

Tekosyystä on kysymys. Kiina saa aikaan samat päästöt päivässä, kuin Suomi vuodessa.

Nyt pitäisi Suomessa ammattiautoilijoiden nousta kapinaan. Etujärjestö lähettää ensiksi hallitukselle kirjeen, jossa vaadittaisiin polttoaineiden verotuksen höllentämistä kiristysten sijaan sekä muutamaa miljardia lisää rahaa maanteiden korjausvelan kuittaamiseen.

Sekä vastauksia ja vakuuksia toimenpiteiden toteuttamisesta kolmen viikon kuluessa.

Kun hallitus ei korvaansa lotkauta vaatimuksille, ilmoittaa etujärjestö ensiksi polttoainekuljetusten ja puutavaran kuljetusten pysähtyvän. Koska tämäkään ei auttaisi, pysäytettäisiin elintarvikekuljetukset toistaiseksi.

Kauppojen varastot ovat käytännössä pyörien päällä.  Varastot riittävät korkeintaan kahdeksi päiväksi. Kun leipä- ja makkarahyllyt tyhjentyisivät, kumartaisi Suomen hallitus kuin islamilaiset moskeijassa ja ministerit kysyisivät, että mitä he voisivat tehdä kuljetuslakon lopettamiseksi.

Lausuntoja antamalla eivät asiat etene.

Sen tiesivät jo vanhan liiton paperityöläiset. Jos asiat eivät menneet mieliksi, oli vain yksi toimintamalli:

Persettä penkkiin, niin johan alkoi herroja kiinnostaa työläisten murheiden kuunteleminen.

 

Tanssisalit ovat tyhjänä kuin Jeesuksen hauta pääsiäisaamuna.

 

Vuosi sitten katkesi vuonna 1992 alkanut pääsiäisen väliyön perinne Naapurinvaaralla.

 

Uskontoon perustuva lainsäädäntö ei sallinut tuolloin huvitilaisuuksien järjestämistä muulloin kuin väliyönä, ensimmäisen pääsiäispäivän iltana kello 18 jälkeen.

Pitkänäperjantaina ja lankalauantaina ei huveja saanut järjestää.

Vuonna 1999 sai hakemuksesta luvan tanssien järjestämiseen lankalauantaina. Tiukassa se lupa oli.

Kielto poistui kokonaan vuonna 2002. Sen jälkeen on huveja järjestetty pääsiäisenä ilman rajoituksia.

Jos koronaa ei olisi, niin tänä pääsiäisenä olisi tanssittu pitkänäperjantaina ja lankalauantaina. Todennäköisesti jompana kumpana päivänä olisivat Souvarit esiintyneet.

Matkailijoiden käyttäytyminen on muuttunut niin, että väliyön tanssien aikana melkoinen osa Vuokatissa lomailevista on lähtenyt tai lähdössä kotikonnuilleen.

Jatkossa uuden normaalin aikana tanssipäivät pääsiäisenä ovat mitä todennäköisimmin pitkäperjantai ja lankalauantai.

Kieltolaista on siirrytty korona-aikaan. Tanssisalit ovat tyhjiä kuin Jeesuksen hauta pääsiäisaamuna.

Koko huhtikuun aikana on tanssikalenterissa vain yksi tilaisuus, eikä sekään varsinainen tanssitilaisuus. Kesä- ja heinäkuulle on tilaisuuksia varattu enemmän, mutta ei kovin paljon kuitenkaan.

On muuten jännä juttu, ettei tanssimista ja laulamista mainittu virallisessa koronadialogissa ennen kuin tämän vuoden maaliskuussa. Sitä ennen olimme nobody-osastoa.

Se, ettei tansseja voida järjestää, harmittaa vietävästi koska Vuokatti ja yleensä mökit täyttyvät matkailijoista tänäkin pääsiäisenä.

Se on hyvä asia paikallisten yrittäjien kannalta.

Tasavallan päättäjät eivät saaneet rajoituksia aikaan. Ne tulevat joskus pääsiäisen jälkeen, jos tulevat. Uskomatonta vatulointia, joka kertoo siitä, ettei todellista halua koronapandemian taltuttamiseksi ole olemassa.

Perustuslaki on hyvä laki, mutta tavallisen tallaajan näkökulmasta katsottuna on naurettavaa, ettei kansalaisten terveyttä ja henkeä turvaavia rajoituksia tosiaan saada aikaan. Toisin kuin vaikka Ranskassa, missä ovat koulut ja päiväkodit kiinni, ulkonaliikkumiskielto ja yleinen liikkumiskielto. Näin on ollut pakko toimia, toivottavasti ei Suomessa tällaiseen tilanteeseen jouduta. Muualla kuin Kainuussa. Täällä on selvitty uskomattoman vähällä ja toivottavasti pääsiäinenkään ei tilastoja rumenna. Ja ensi pääsiäisenä jo tanssitaan.

Sotkamon kunnassa tutkitaan mahdollista taloudellista väärinkäytöstä.  Asiaa selvittelee aiemmin tilintarkastuksesta vastannut yhtiö ja myös poliisi.

Muitakin outoja piirteitä tapauksessa on. Salaliittoteorioita rakastavat ovat sarkastisesti todenneet, että  julkisuuteen vuotaneilla tai vuodatetuilla tiedoilla käännettiin huomio jostain muusta.

Esimerkiksi kuumaksi äityneestä, pesäpallokentän katsomon remonttia koskeneesta keskustelusta.

Kuntalasia kiinnostaisi molemmissa tapauksissa vain totuus epämääräisyyksien sijaan.

Pääsiäiskokkojakaan ei polteta pahojen henkien häätämiseksi. Pahoja henkiä olivat pääsiäisnoidat, jotka lensivät lankalauantain ja sunnuntain välisenä yönä Kyöpelinvuorelle.

Kokoontumisrajoituksien takia ei Kyöpelinvuorenkaan pitoja järjestetä.

Pertti Granqvist

Sotkamon Nuorisoseuran hallituksen jäsen,

ohjelmisto- ja markkinointitiimin jäsen

 

 

 

 

 

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä