Vaalien läheisyys vilkastuttaa poliittista keskustelua.

Kunnallisvaaleihin on enää vajaat kaksi kuukautta aikaa.  Lähestyvät vaalit näkyvät kiihkeimpien puolueihmisten liikehdintänä ja somehörhöjen kirjoituksina.

Suomi24-palstalla olin saanut uuden nimen ”Persu Granvist.” Kirjoitusvirhe sukunimessä kertoo siitä, että pakkoruotsi emu- ja jopo-luokilla olisi sittenkin tarpeen.

Suomi24-palstalle kirjoittanut henkilö oli kertonut lopettaneensa Sotkamo-lehden tilauksen kirjoitusteni takia.

Lienee hän lukenut vanhoja lehtiä. En ole yli neljään kuukauteen lehteen kirjoittanut, enkä toistaiseksi kirjoita, koska olen sairauslomalla.

1980-luvulla sain kommunistin leiman. Totena oli kerrottu lehtiyhtiön hallitukselle minulla olevan SKP:n jäsenkirjan. Jouduin hallituksen puhutteluun.

 

Siihen aikaan kommunisteja pelättiin samaan tapaan kuin persuja nyt.  Jos joku henkilö halutaan huonoon valoon, on poliittinen leimaaminen yksi keino.

Minulla ei ole minkään puolueen jäsenkirjaa. Eikä ole koskaan ollutkaan. Kaikilla puolueilla on hyviä juttuja, jopa keskustalla ja vihreilläkin.   Niin sanottua poliittista kotia en vain ole löytänyt.

Pitäjien henkisen tason mittareiksi mainitulla keskustelupalstalla on arvuuteltu myös Naapurinvaaran Huvikeskuksen toiminnasta vastaavan Sotkamon Nuorisoseuran puoluesidonnaisuutta. Arvaukset ovat vaihdelleet äärioikeiston ja vasemmiston välillä.

Aikoinaan nuorisoseuraliike leimattiin oikeistoon kuuluvaksi.  Sotkamossa Nuorisoseuralla oli läheinen suhde Suojeluskuntaan.

Naapurinvaara oli aikoinaan SKP:n Kainuun piirin omistama.

Sotkamon Nuorisoseura on historiastaan ja nykyisen toimintaympäristön historiasta huolimatta puolueeton järjestö.

Meidän toiminnassa on mukana eri puolueiden aktiiveja. On ollut ja on edelleenkin. Ovet ovat kaikille avoimia. Edellytys poliittiseen puolueeseen kuuluminen ei ole, eikä myöskään este Nuorisoseuran toimintaan osallistumiselle.

 

Perussuomalaiset herättävät tunteita. Persuiksi leimaamaamalla maalitetaan ihmisiä.

Heil Hitler, meil Koskelo.  Kajaanilainen, keskustan kuntavaaliehdokas ja kirkkovaltuutettu Marko Koskelo osallistui Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan edustajiston kokoukseen etänä ystävänsä kotoa käsin. Taustalla oli hänellä kaverinsa sotahistorialliseen kokoelmaan kuuluva hakaristilippu, joka vahingossa näkyi kun kamera kytkettiin päälle. Olisi niin traaginen selitys, mikäli ei olisi koominen.

Turha selitellä, kukaan ei usko tuollaista kuitenkaan.

Minä näen hakaristilipussa kirkkovaltuutetun kyseessä ollessa sisällissodasta ja 30-luvulta kumpuavaa symboliikkaa.

Kuten kaikki Täällä Pohjan Tähden Alla -kirjan lukeneet tai elokuvan katsoneet tietävät, kirkko oli sisällissodassa valkoisten puolella. 1930-luvulla saksalaissympatiat olivat yleisiä Suojeluskunnan, Lapuan Liikkeen ja evankelis-luterilaisen kirkon keskuudessa.

Perinteet kunniaan siis.

Leikitään vielä ajatuksella, että perussuomalainen kuntavaaliehdokas olisi esiintynyt hakaristilipun kanssa jossain teams-kokouksessa. Rikosilmoituksia ja kaikkea muuta mukavaa siitä olisi seurannut. Jussi Halla-aholta olisi kysytty joka paikassa, että mitä hän tai puolue aikoo asialle tehdä.

Viime viikonloppuna oli susi juoksennellut Helsingissä. Lähes ainoa järkevä keskustalainen kansanedustaja Antti Kaikkosen lisäksi, Mikko Kärnä teki jo aloitteen susien ruokinnan aloittamisesta Helsingissä. Ruokintapaikkoja pitäisi perustaa Keskuspuistoon ja muille vastaaville paikoille.

”Jo parilla - kolmella hyvin sijoitetulla haaskalla voisimme varmasti moninkertaistaa pääkaupunkiseudun susikannan. Olisin kuvitellut, että koko punavihreä Helsinki olisi ehdotukseni takana, vaan ei. On se kumma kun ei kelpaa. Jatkan itse määrätietoista työtäni asian edistämiseksi. Helsinki tarvitsee lisää susia. Ilmoittaudun myös vapaaehtoiseksi haaska-asiantuntijaksi kaupungille.”

Aloitettaan Kärnä perustelee sillä, että etelästä saneltu suurpetojen suojelupolitiikka näyttää tuottavan tulosta ja susia liikkuu nyt myös pääkaupunkiseudulla.

Kärnän mukaan tätä suotuista kehitystä ei ole syytä pysäyttää.

”Nyt olisi hyvä mahdollisuus näyttää meille maalaisille, että yhteiselo susien kanssa varmasti onnistuu ja kaikki on varmasti yhteen sovitettavissa.”

Huvitti kun iltapäivälehdissä julkaistiin kuvia tästä sudesta. Yksi suden melkein kaupungin keskustassa kuvannut mies kertoi ensin luulleensa eläintä hylätyksi koiraksi, joka pitäisi viedä lämpimään ja suihkuun.  Auton kyytiin mies ei sutta saanut, vaan pitkähäntä oli juossut omille teilleen.

Viihdealan uusin termi on tapahtumanjärjestäjä. Se ei tarkoita samaa kuin tanssienjärjestäjä.

Päätellen mediassa olleista jutuista. Muutenkin kuin Napiksen tiedotusvastaavana on minusta outoa, ettei yleisömäärältään suurimpien kinkereiden järjestäjiltä kysytä tulevasta kesästä mitään. Tapahtumanjärjestäjiltä oli kyllä kysytty.  Journalistina toivon aidosti, että kyse oli tahattomasta ammattitaidon tilapäisestä puutostilasta.

Suurin ja ainakin kaunein viihdetapahtumien järjestäjä on Kainuussa ollut Naapurinvaara, parhaimpina vuosina lähes 40 000 kävijää. Kulttuurijutussa ihailtiin erään kesäteatterin 12 000 ihmisen yleisömäärää. Noin vertailun vuoksi.  Kaikki kunnia kesäteattereille, mutta tässä yhteydessä viralliset kommentit ihmetyttävät myös. Meillä tanssien järjestäjillä näyttäisi riittävän työtä myös yleisessä mielikuvamarkkinoinnissa.

Koronarokotusten edistymisellä on vaikutusta yleisötilaisuuksien järjestämismahdollisuuksiin. Kuva Kainuun Keskussairaalasta.

Vaalit piti järjestää ensi sunnuntaina 18.4. Onneksi ei järjestetty. Päätös oli aivan oikea, vaikka suurin oppositiopuolue olikin eri mieltä. Kahden kuukauden päästä toivottavasti tilanne on jo parempi.

Kulttuuriministeri Annika Saarikko lupasi torstaina televisiossa tapahtumia voitavan järjestää ainakin ulkotiloissa ja turvavälein kesällä johonkin aikaan. Tansseista ja kansantanhuista ministeri ei puhunut mitään. Jospa Kepu ei petä, vaikka sorateitten reunat pettävätkin. Kelirikosta plokissa lisää ensi viikolla.

Naapurinvaara on suurin viihteellisten yleisötapahtumien järjestäjä Kainuussa.

 

Pertti Granqvist

Sotkamon Nuorisoseuran hallituksen jäsen

ohjelmisto- ja markkinointitiimin jäsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä