Naapurinvaaralla nostetaan lippu salkoon aattona juhannuksen kunniaksi.
Jos pitäisi nimetä erikoisin paikka Sotkamossa, missä on tansseja järjestetty, olisi se Hiidenportin Kovasinvaara.
Kovasinvaara on keskellä korpea ja nykyistä kansallispuistoa sijainnut talo, minkä Wikipediakin mainitsee tanssien pitopaikkana.
Muistan kuulleeni kertomuksen, jonka mukaan tansseja Kovasinvaarassa olisi järjestetty keskikesällä heinäkuussa, toisen tiedon mukaan juhannuksena.
Tansseihin olisi nuoria tullut sekä Sotkamon puolelta että Valtimolta.
Kovasinvaarassa lienee tanssittu 1800-luvun loppupuolella ja 1900-luvun alussa.
Naapurinvaaran Tunturi on ollut nuorison ja yleensä huvittelunhaluisten kansalaisten juhlapaikkana jo 1800-luvullla.
1800-luvun loppupuolella seudulla lienee herännyt huoli sivistyksestä ja moraalista. Naapurinvaaran koulu perustettiin 1887 ja saman vuonna erotettiin nykyisen Huvikeskuksen paikalta 20 aarin suuruinen maaapläntti yhteiseksi alueeksi. Sitä varten, että nuorisolle ja muille juhlijoille on selkeä paikka. missä voi riettautta harjoittaa.
Juhannustanssien mainos vuodelta 1970.
Naapurinvaara tunnettiin ennen sotia kajaanilaisen hienostoväen retkikohteena. Höyrylaivat seilasivat Sotkamon ja Kajaanin väliä jättäen Naapurinvaaralle päivänvarjoineen ja eväskoreineen menossa olevat fröökynät nykyisen Lomiksen, silloisen Kärnälän rantaaan. Paluumatkalla laiva poimi fröökynät kyyytiinsä ja vei heidät Kajaaniin takaisin.
Vuonna 1903 höyrylaiva Eliaksen savupiipusta lentänyt kipinä sytytti Tikkalansalmen sillan tuleen.
Tanssitoiminta Napiksellaalkoi sotien jälkeen. Aiheesta enemmän ja tarkemmin Napiksen nettisivujen historia—osiosssa.
Nykyisen Huvikeskuksen paikalla olevan tanssipaikan toiminta alkoi juhannuksena 1959.
Vuoden 1962 juhannustanssit olivat sellainen yleisömenestys, että SKP.n Kainuun piiri päätti seuraavana vuonna aloittaa suurtanssipaikka Karangan rakentamisen Kajaaniin.
Vuoden1962 juhannusaaton tansseissa oli ollut 12000 ihmistä. Oikeasti ne eivät ole mitkään tanssit, vaan festarit. Yleisöstä osa yöpyi Korholan pelloille ja lähimetsiin pystytetyissä teltoissa.
Mainittuja juhannnusjuhlia olen esitellyt Napiksella vierailleille kertomalla aattoiltana vaaralle tulleen tuhat neitsytttä ja väliyön polella enää 50 neitsyttä lähteneen kotiinsa. Lepikoissa oli käynyt tuolloin kovempi pähinä kuin Talvivaaran bioliuotuskaoissa.
Tanssipaikan ympärillä oli jos jonkinlaista myyjää. Laillisten juomien ja myös laittomien, makkaraa ynnä muuta suuhun pantavaa oli myös tarjolla.
Huvialueelle myytiin 1960-luvulla aluelippuja ja itse tanssipaikalle vielä erikseen lippuja. Juhlat kestivät läpi yön. Vuodelta 1970 on aattiona juhannustansseja tanssittu kello 19.00-05.00.
Kuvassa Naapurinvaaran Huvikeskus heti valmistumisen jälkeen. Kuvassa takana oikealla näkyy betoninen pylvässoihtu, jossa paloi juhannusyönä ikuinen tuli.
Nykyisen näköalapaikan luona oli betoninen soihtu. Juhannusyönä siinä paloi ”ikuinen tuli.” Se saatiin aikaan imeyttämällä tiiliin polttoöljyä usean vuorokauden ajan. Polttoöljyllä kyllästetyt tiilet paloivat läpi yön soihdussa.
Tansseja järjestettiin myös väliyönä ja 1960-luvulla vielä toisena juhannuspäivänä, mutta niissä tansseissa ei kovin paljon väkeä ollut.
Tämä juhannus on toinen pitkään aikaan, kun juhannusaattona eikä juhannuksena ei tanssita Naapurinvaaralla. Pitkän harkinnan jälkeen Nuorisoseuran hallitus päätti aiemmin keväällä, ettei tanssien järjestämistä aloiteta vielä juhannuksena. Niin valtakunnalliseen kuin Kainuun koronatilanteeseen peilattuna päätös oli oikea.
Järjestämme kokkojuhlan aattona. Terassillla otetaan olutta ja situkkkaa sekä juhannusta vastaan Piiraisen Teuvon soittaessa haitaria. Ulkoilmatilaisuus on meillä kyseessä ja turvaväleistä sekä käsihygieniasta huolehdimme.
Tätä kirjoitettaessa sunnuntaina 20.6 näyttää vahvasti siltä, ettei metsäpalovaroitus estä juhannuskokon polttamista. Vettä tuli reilusti sunnuntaita vasten yöllää ja sateita on luvassa myös loppuviikoksi.
Pertti Granqvist
Sotkamon Nuorisoseura ry/Naapurinvaaran Huvikeskus
Ohjelmisto- ja markkinointitiimi
040-5418696
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.