Metsätyömies Jaakko Korhonen ajeli mopolla ja jätti sen Viinamäen heittopostilaatikkoa vasten kesäkuussa 2008.

Vielä 4.7 ja 11.7 Naapurinvaaran Huvikeskuksessa avoinna olevan valokuvanäyttelyn ”Viinamäestä Talvivaaraan” pääkuvan mopedin omistaja oli tuo mainittu Jaakko Korhonen Pirttimäen koulupiirin Mäkitupa-nimisestä talosta. Kuusimäen naapurista.

Jaakko Korhonen ajoi mopedillaan kesäisenä päivänä lähellä Taattolaa ohittaessani hänet. Kuorma-auton peilistä näin vantteran oloisen miehen ajavan päättäväisenä kohti Tuhkakylää.

Jaakko Korhonen meni kyläilemään Helvi-nimisen lesken luokse kuvassa näkyvään taloon. Kuva ei ole näyttelyssä oleva otos, vaan samaa sarjaa.

Jaakko Korhonen oli syntynyt 1920-luvulla. Todennäköisesti 1929. Kuusimäen Reijo Huovinen kertoi Jaakko Korhosen asuneen lähes koko ikänsä Mäkituvan talossa. Yhdessä perheellisen isoveljensä Väinön kanssa.

Mäkituvasta käsin Jaakko Korhonen kulki tienaamassa leipäänsä Kajaani Oy:n metsurina. Reissutöissä hän oli muutaman vuoden 1970-luvun alussa Pyhtäällä. Sielläkin metsurina.

Mäkituvan pihapiiriin kuljettiin Kuusimäkeen menevän tien kautta. Päätieltä Pirttimäen eli Talvivaaran koulun kohdalta matkaa kertyi puolitoista kilometriä.

Mäkitupa oli muutaman peltohehtaarin tila. Lehmiä oli kaksi tai kolme.

Talvisin kulkuvälineenä oli moottorikelkka mopon lisäksi. Lingottu tie Mäkituvan pihaan avattiin 1970-luvulla.

Jaakko Korhonen on siirtynyt jo aikoja sitten ajasta iäisyyteen. Yhden maanhiljaisen, ahkerana ja nuukana tunnetun metsätyömiehen muisto elää tuon näyttelykuvan kautta.

”Säästäväinen ja nuuka hän tosiaan oli. Ei sieltä penni venymättä lähtenyt”, Reijo Huovinen muisteli naapuriaan.

Reijo Huovinen (76) on Kuusimäen lapsista vanhin. Hänellä on kaksi nuorempaa veljeä ja kaksi nuorempaa siskoa.  Näyttelyssä olevassa kuvassa Kuusimäen pihalla ovat Reijo, hänen äitinsä Hilkka, veljensä Erkki ja nuorimman veljen Matin poika Konsta.

Kuusimäen tilan hankki 1918 Reijon ukki Aleksi Huovinen Viteikon Partasilta. Partaset olivat ostaneet tilan Stockforss-yhtiöltä. Akseli Huovinen oli kotoisin Kiikkumäestä muutaman kilometrin päästä.

Reijo Huovisen isä Reino Huovinen toi sotareissulta Kuopion Maalaiskunnassa syntyneen vaimon Hilkan (os. Heiskanen).

Hilkka oli ollut lottana sotasairaalassa ja tavannut siellä Reinon. Reino Huovinen hankki Kuusimäkeen lisää maata ja kun tila myytiin 2009 kaivosyhtiölle oli kokonaispinta-ala 120 hehtaaria, josta peltoa 10 hehtaaria.  Keskellä korpea oli siis hyvänkokoinen ja hyvin toimeentuleva tila. Yhdessä näyttelykuvassa viedään Kuusimäen puimakonetta Tervamäen talomuseoon. Koneessa ovat rautapyörät, lienee hankittu jo ennen sotia.

1930-Luvun loppupuolella ei ihan jokaiseen mökkiin puimakoneita hankittu.

Puimakoneen kuljetuksesta ja Kuusimäestä ei tähän hätään löytynyt originaalia. Mutta siellä näyttelyssähän ne ovat.

Samoin kuin oheinen kuva, jossa oikealla on Juurikkalahden mies, muistaakseni sukunimi oli Sirviö, keskellä Reijo ja tuntematon mies. Kolmikko oli ”Källin” eli Karjalan Louhinta- ja Lujitustyön dumppereiden kuljettajia. Firman omisti Urho Pesonen, joka jätti nimensä Talvivaaraan Urkin pato-nimiseen rakennelmaan.  Vaan se on oma tarinansa se.

 

Kesäkahvio ja valokuvanäyttely avoinna 4.7 ja 11.7 kello 13.30-16.00.

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä