Olen sitä ikäluokkaa, joiden vanhemmat päästivät lapsensa tansseihin vasta sitten, kun lapset olivat käyneet rippikoulun.

Kaikki eivät sittenkään. Minä pääsin ottovanhempieni suvaitsevaisuuden ansiosta jo ennen rippikoulun käyntiä haistelemaan syntisen maailman tuulahduksia.

Poikien kyseessä ollessa rippikoulun käyneiden sanottiin saaneen akanottoluvan. Näin sanoivat minullekin rippijuhlissani. Jätin hienovaraisesti kertomatta sen, että harjoiteltu oli. Ei tosin tanssipaikalla tai tanssipaikan lähimetsikössä.

Oli myös sellainen sanonta, että ”rippikoulun käynyt ja rokotettu.”

Tansseihin ja yleisötilaisuuksiin osallistuville on tuo maininta rokotuksesta aiheellinen hygieniasta huolehtimisen ja terveenä tilaisuuksien menemisen lisäksi. 

Meiltä on kysytty näkemystä tanssien järjestämisestä tässä tilanteessa. Sosiaalisessa mediassa on ja lehtien uutisten kommentointipalstoilla on ollut huomattavissa jopa hysteerisiä avautumisia.

Faktapohjaisesti mentäessä on todettava, ettei viime vuonna yhtään koronatapausta ilmennyt Napiksella käyneiden keskuudessa. Kajasteella ja Jormuassa on järjestetty useita tansseja jo kesän aikana ilman, että korona olisi siellä levinnyt.

Toinen fakta on se, että esiintyjät olisi peruutettava 30 vuorokautta ennen keikkapäivää. Jos viranomaiset määräävät rajoituksia, sitten voidaan tilaisuus peruuttaa ilman, että järjestäjä joutuu maksamaan vastikkeetonta saantoa esiintyjille.

Rajoituksien määrääminen on epätodennäköistä. Linjasta Kainuussa kertoo jotain se, että isot festarit Kajaanissa sallittiin.

Tänään maanantaina 19.7 plokin kirjoituspäivänä kopioin paikallisesta lehdestä viranomaisen lausunnon: ”Ravintoloissa tai suurissa yleisötapahtumissa suoria tartuntoja ei nyt ole tiedossa. Tämä voi kertoa siitä, että järjestäjien vastuu ja ohjeistukset toimivat, kun ihmiset tiedostavat riskin paremmin. Epävirallisissa tai arkisissa kohtaamisissa suojautuminen ilmeisesti unohtuu, vaikka kontaktit voivat olla tiiviimpiäkin, arvioi vs. pandemiapäällikkö Tuomo Erola Kainuun soten tiedotteessa.”

Huomionarvoista on mielestäni sekin, ettei julkisuudessa kovin laajasti ole kerrottu sitä, että kuinka moni  tartunnan saaneista on sairastunut ja kuinka vakavasti. Olen kuullut, ettei useimmassa tapauksessa tartunnasta ole ollut seurauksena tavallista flunssaa kummempia oireita tai ei ollenkaan oireita. On toki tullut sairaalahoitoa vaativia tapauksia ja jopa kuolemiakin. Kainuun tilastojen perusteella kuolemantaudista puhuminen on kuitenkin vahvasti liioiteltua.

Viime vuonna Napiksella tehtiin kaikki mahdollinen hygienian eteen. Niin tehdään tänäkin vuonna.

Jokainen tiennee itsekin, milloin olo on niin nuhainen tai yskäinen, maha on sekaisin tai kurkku kipeä, ettei ole sanalla sanoen terve. Tai mikä pahinta, tietää voineensa altistua koronalle.   Silloin pitää pysyä pois paikoista, missä voi joutua tai päästä lähikontaktiin muiden ihmisten kanssa.

Tanssipaikan ovella ei kysytä, että oletko käynyt rippikoulun tai edes rokotettu.  Tervetuloa tansseihin lauantaina 24.7. kuuntelemaan ja katselemaan sekä tanssimaan Johannes Vatjuksen ja Joonas Erkkilän tahdissa.

Molemmat ovat ensikertalaisia Napiksella.  Tämä on linja jatkossakin. Mahdollisimman paljon esiintyjiä, jotka eivät ole aiemmin Kainuun kauneimmalla tanssipaikalla vierailleet.

 

 

Pertti Granqvist

Sotkamon Nuorisoseura ry/Naapurinvaaran Huvikeskus

Ohjelmisto- ja markkinointitiimi

040-5418696

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

www.napis.fi

 

                            

 

 

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä