Sotkamon Nuorisoseuran hallitus on päättänyt Joulumessujen järjestämisestä. Koronan takia tauolla vuoden olleet Joulumessut järjestetään tänä vuonna kaksipäiväisenä 5.-6.12.

Joulumessuilla on ollut yli 60 myyjää ja yleisöä on tapahtuman ollessa yksipäiväinen, käynyt noin 2 500- 3 000.

Joulumessut järjestetään, mikäli pandemiatilanteesta johtuen eivät viranomaiset määrää rajoituksia.

Myyntipaikkatiedustelut Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Nyt kansa laulaa, tanssii ja juo, kun kerran hallitus sen jo suo.

Tällaiselta vaikuttivat vapaasti suomennettuna lokakuun ensimmäisen viikonlopun uutiset pääkaupunkiseudulta.

Oli kai siellä vähän nahinoitu ja sitä enemmän muhinoitu. Savolaisia kielikuvia käyttäen mellastettu kuin elovasikat pellossa.

Maskit on heitetty roskiin ja juhlittu läpi yön.

Terveysviranomaiset ovat kiihdyttäneet rokotustahtia lupaamalla rokotettujen pääsevän juhlimaan pikkujouluissa niin maan perusteellisesti ja Kainuussa ämpäreitä jakamalla. Kuhmossa Pankki on jakanut rahaakin rokotetuille. Ei ämpärikaupalla, mutta kuitenkin.

Lokakuun alku oli siis merkittävä pykälä paluussa kohti normaalia. Ravintoloitsijoiden, esiintyjien, tanssienjärjestäjien, festarien järjestäjien, majoituslaitosten pitäjien ja taksiyrittäjien kannalta. Kaikkien, joiden toimeentulo on jollain tavalla riippuvainen viihteen tuottamisesta oheispalveluineen.

Otsikoissa vilahtelevaan normaaliin palaamiseen on vielä pitkästi matkaa. Sillä tiellä kuitenkin ollaan Naapurinvaarallakin. Yleisömäärä on kivunnut hitaasti 350:n tienoille per tanssit. Lähes jokaisissa tansseissa on käynyt puheilla ihmisiä, jotka ovat kertoneet käyneensä Napiksella viimeksi kaksi vuotta siten

Kahden vuoden takaisista määristä on sulanut noin karkeasti puolet pois. Vastaavia lukuja on kirjattu muillakin tanssipaikoilla.

Onneksi osa esiintyjistä ja ohjelmatoimistoista ovat ymmärtäneet, ettei tanssienjärjestäjillä ole varaa maksaa 300–400 asiakkaan tansseissa samoja palkkioita kuin maksettiin silloin kun yleisöä oli ilta kuin ilta vähintään 600.

Ohjelmatoimistojen listoille onkin ilmestynyt ”kakkosorkestereita”, joiden kohdalla hinta ja laatu ovat kohdallaan.

Se, että kuinka nimikuulu orkesteri tai solisti on, ei enää olekaan tärkein kriteeri, koska illan yleisömäärään ei tällä seikalla enää ole niin suurta merkitystä kuin ennen koronaa.

Kaiken lisäksi ”pintaorkesterien” hinnoissa on huomattava kuuluisuuslisä alvin lisäksi.

Naapurinvaaralla Syysloma- ja Kekritanseissa nähdään, millainen vaikutus esiintyjän kuuluisuudella ja maineella on yleisömäärään. Toivon mukaan positiivinen.

Kiitos esiintyjille, yhteistyökumppaneille, yleisölle ja talkooväelle kesä -syyskauden tansseista. Yhdessä olemme kulkemassa pitkää tietä kohti normaaleja aikoja. Mikä parasta, Naapurinvaaralta ei ole tarvinnut kirjoittaa ikäviä uutisia terveysturvallisuudesta.

 

 

Pertti Granqvist

Ohjelmisto- ja markkinointitiimi.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Lähes päivälleen 30 vuotta sitten järjestettiin Naapurinvaaralla Sotkamon Nuorisoseuran laskuun ensimmäiset tanssit. Seura oli aiemmin kesällä hankkinut paikan Lastenmaa Oy:n pakkohuutokaupasta.

Lippuja myytiin 651 kappaletta. Olimme tyytyväisiä.

Kiitos tässä yhteydessä yleisölle, yhteistyökumppaneille ja erityisesti talkooväelle. Tasavuosikymmeniä ei nyt juhlittu, asiaan palataan myöhemmin.

Lauantaina kesäkauden päätöstansseissa myytiin 350 lippua. Olimme tyytyväisiä, koska jo useimpien tanssien ajan keskiarvo on ollut reilusti yli kolmen sadan. Pandemian ja rajoitusten helpottaessa näkymä yleisömäärän kehityksestä on edelleen myönteinen.

Jyrki Nurminen Sävel-orkestereineen oli edellisenä iltana esiintynyt Häijään Tanssikrouvissa Mouhijärvellä.

”Sielläkin yleisömäärä alkoi kolmosella”, Jyrki Nurminen kertoi.

Napikselta matka jatkui tanssipaikan alakerran tiloissa vietetyn yön jälkeen kohti Vuoksenniskan Työväentaloa Imatralle.

Alakerrassa siksi, ettei pariinkaan paikalliseen majoituslaitokseen saatu puhelimella yhteyttä.

Jyrki Nurminen kertoi keikkaa riittäneen ja se on tietysti hyvä asia, koska sekä hän että kolme vuotta sitten perustetun orkesterni jäsenet ovat täysiaikaisia muusikoita.

Orkesteri esiintyi ensimmäistä kertaa, nähdyn ja kuullun perusteella sekä yleisöltä saadun palautteen perusteella ei viimeistä kertaa Napiksella.

Samat sanat pätevät Sari Koivikkoon ja Kuunhopea-orkesteriin. Oulussa koulunkäyntiavustajana päivätyötään tekevä Sari kertoi keikkailevansa viikonloppuisin. Keikkaa on tehty entisen Oulun läänin rajojen ulkopuolellakin.

Molempien orkesterien ohjelmistossa olivat melkein kaikki mahdolliset ja mahdottomatkin tanssilajit masurkasta alkaen.  Ja soittoa riitti vähän yli ilmoitetun kellonajan ennen yleisön poistumista sateen jäljiltä sumuiseen yöhön.

Erikoista kesäkauden päätöstansseissa oli asuntoautojen ja asuntovaunujen ennätyksellisen suuri määrä. Vuokatissa oli karavaanarien kokoontumisajot, millä oli vaikutusta varmasti tähän.

Seuraavan kerran tanssitaan 23. lokakuuta. Silloin Napikselle saapuvat Saija Tuupanen sekä Jarno Itkonen orkestereineen.