Olen vuosien ajan kuullut ja kuunnellut kannanottoja aiheesta, kuinka nuoret saataisiin tansseihin ja kuinka nuorille pitäisi järjestää ”jotain.” 

Juhlapuheissa ja vähemmän juhlavissakin puheissa aihetta on käsitelty. Konkretia on vain puuttunut. Harvemmin kukaan on esittänyt tai tehnyt mitään toimenpiteitä asian edistämiseksi. Toki nuorisoa kiinnostavia ja nuoria esiintyjiä on tanssilavoilla nähty ja nähdäänkin.

Sotkamossakin kulttuuri on nyt nousukierteessä, erityisesti kunnan järjestämä kulttuuritarjonta. Meno on kohta melkein kuin entisessä, sinänsä ystävällismielisessä Sosialistisessa Neuvostotasavaltojen liitossa (SNTL). Siellähän panostettiin kulttuuriin, myös lasten- ja nuorten kulttuuritarjontaan. Jos sitä aikaa elettäisiin, olisi maailmanlaajuisen, Etelä-Koreassa järjestetyn partiolaisleirin lisäksi järjestetty kansainvälinen pioneerileiri Pohjois-Koreassa.  

Iän kaiken ovat nuoret laittaneet jalalla koreasti, eteläkoreasti ja pohjoiskoreasti. Tuskinpa nuoret ovat muuttuneet, vaikka mediatietojen mukaan Opetushallituksen uusimmissa ohjeissa kerrotaan pojillakin olevan pimpin.

Ottamatta kantaa siihen, voiko näin olla vai ei, niin ainakin allekirjoittaneen nuoruudessa pojilla oli tuo mainittu juttu mielessä ja aika usein vielä kaiken lisäksi. Usein syy tansseihin lähtöön oli juuri tässä. Hienosti ilmaistuna kontaktin luominen vastakkaiseen sukupuoleen.

Sotkamon Nuorisoseuran hallitus on päättänyt pääsylipun hintaan vaikuttavan kokeilun järjestämisestä elokuun ja syyskuun aikana. Näiden kuukausien aikana tanssilippu alle 25-vuotilalle nuorille maksaa vain 10 euroa. Lippua ostettaessa on esitettävä henkilöllisyystodistus, mieluimmin oma kuin pikkusiskon tai pikkuveljen.

Kulttuurikunta Sotkamossa olemme kuulleet ihmettelyä, että kiteytyykö nuorille suunnattu kulttuurianti kolmeen sanaan?  Nämä sanat ovat ”Kolme kylmää kuolemaa” ja esityspaikka Keskuskenttä.  Osansa toki saavat aikuisetkin, mutta onhan tätä ristivoittoista, pitkävetokohteena mitä parhainta kopinlyöntiä tänä’ kesänä ollut seuraamassa paljon nuoriakin.

Sotkamon Nuorisoseura kantaa kortensa nuorisokulttuurin kekoon huvien osalta. Olemme kiinnittäneet tubettajat Nikon ja Santun esiintymään Naapurinvaaran Huvikeskuksessa 22.10. Liput ovat jo ennakkomyynnissä Tiketissä, spnsoreiden kanssa on jo sopimus huomattavasta määrästä lippuja ja Tiketissä kauppa käy myös hyvin.  Niin hyvin, ettei kenenkään muun esiintyjän lippuja ole vastaavaan tahtiin myyty. Kahtena ensimmäisenä päivänä Tiketissä nyytiin tubetustapahtumaan 47 kappaletta. Huomioiden sponsorien varaamat liput, niin tällä tahdilla kaupan käydessä ei kannata lipun ostoa pantata kovin kauan.

Tiketistä voi ostaa lippuja ennakkoon kaikkiin tansseihin. Paitsi alle 25-vuotiaiden alennuslippua ostaessaan on asioitava lipunmyynnissä tanssi-iltana.

Tubettajista idea on lähtöisin ”Tekemisen riemua kaikille -hankkeesta ja keskusteluista nuorten talkoolaisten kanssa. Nuorten alennuslipuista kertoivat meillä vierailleet Vantaan Puistokulman talkoolaiset. Siellä on toteutettu vastaava kokeilu.

Ensimmäinen ilta, johon alennuslippuja nuorille myydään, on 5.8, Itä-Länsi-tanssit. Jospa jo niissä olisi meno kuin Vesivehmaan jenkassa, nuoret ja vanhat samalla lailla.

Oheinen kuva vuodelta 2013.  Silloin esiintyi muun muassa Cheek.

 

Pertti Granqvist

Napiksen ohjelmisto- ja markkinointitiimin vastaava

 

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä