Koska maakunnallisen median uutiskynnystä ei Kajaanin rajojen ulkopuolella toimivan tanssilavan tiedotteet ylitä, julkaistaan se nyt tässä:

Naapurinvaaran Huvikeskuksen kesäkausi käynnistyy lauantaina 8.6. Kauden avauksessa tanssittavat Maarit Peltoniemi ja kajaanilainen Heikki Koskelo.

Kuluva vuosi on juhlavuosi. Nykyisellä paikallaan Huvikeskus on seissyt 65-vuotta.

Naapurinvaaran Huvikeskus rakennettiin keväällä 1959. Rakentaminen alkoi vapun jälkeen ja satojen talkoolaisten ahkeroinnin tuloksena jo juhannusaattona tanssittiin ensimmäiset tanssit. Pääesiintyjänä oli Tarmo Manni.

Aikalaisten kertoman mukaan ensimmäinen Naapurinvaaran Juhannus oli jo yleisömenestys. Väkeä oli reilusti yli 4 000.

Todellinen yleisöryntäys koettiin kolme vuotta myöhemmin, juhannuksena 1962. Nykyisin puhuttaisiin festareista, koska Naapurinvaaran Huvikeskuksen alueella oli juhannusaattona 12 000. Joukkotilaisuus oli myös juhannus 1960. Markkinointiin oli panostettu, Sotkamon taivaalla lensi valtavaa julistetta vetänyt lentokone. Esiintymässä olivat Annikki Tähti ja Georg Ots. Vuoden 1960 juhannustanssit ikuisti filmille Yrjö Lintunen. Kuvia on tallessa Kansan Arkistossa.

Tuolloin lienee keksitty legendaariset sloganit ”Etelän vehmas luonto ja pohjolan valoisa yö kohtaavat” kuin myös ”Kainuun tyttö kauneimmillaan, vaaran luonto vehmaimmillaan.”

Naapurinvaaran Huvikeskuksen rakennutti SKP:n Kainuun piiri. Oliko sitten vuoden 1962 yleisömenestys syynä, että vuonna 1963 Kajaaniin SKP:n Kainuun piiri rakennutti Karanka-nimisen tanssipaikan Kajaaniin.

Kesällä 1959 luotiin edelleen voimissa oleva brändi Naapurinvaaran Juhannus. Muutamia juhannusaattoja jäi väliin 1980-luvulla ja 1990-luvun alussa. Sotkamon Nuorisoseuran aikana on juhannustansseja järjestetty vuodesta 1992 alkaen. Viime vuosina vain aattona. Jo totuttuun tapaan juhannusaattona Naapurinvaaralla esiintyy Kake Randelin sekä kajaanilainen Hanna Hirvonen ja tanssiorkesteri Neitoset.

Kajaanista linja-autokyytiä tiedustelleille kerrottakoon juhannusaattona bussin kulkevan. Erikoistarjoushinnalla, edestakainen kyyti ja päääsylippu bussissa maksaa vain 30 euroa.

Juhannuksen jälkeen Naapurinvaaran kesä jatkuu Sotkamon kunnan järjestämillä Huumorifestivaalien iltamilla ja tansseilla juhannusta seuraavana viikonloppuna. Ennen kolmen viikon taukoa järjestetään rastiviikkolaisille tanssit keskiviikkona 3.7.

Heinäkuussa Naapurinvaaran talkooväki pitää kesälomaa. Syynä taukoon on tapahtumien runsaus Sotkamossa ja lähialueilla.

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä