Koronavirus on muunnoksineen tehnyt suurhyökkäyksen suomalaisten kimppuun. Vääjäämättömällä voimalla etenevä virus saavuttaa jokaisen niemen, notkelman sekä saarelman sairastuttaen kansalaisia vakavasti tai vähemmän vakavasti riippuen rokotussuojasta.

Hyvä ystäväni, sotaisista kielikuvistaan tunnettu Raja-Matti vertaisi koronan kanssa taistelua jo kesän 1944 suurhyökkäykseen Kannaksella.

Ehkä tässäkin käy samalla tavalla, suurhyökkäys torjutaan ja jonkin ajan päästä tulee rauha.  Sen jälkeen ryhdytään rakentamaan yhteiskuntaa uudelleen. Haavoittuneita on paljon, kuolleita onneksi vähemmän kuin ennustettiin mutta taloudellisiin vaikeuksiin joutuneita ihmisiä, yrityksiä ja yhdistyksiä sitäkin enemmän.

Koronavuosien vaurioita korjataan vuosien ajan ja koronasta kirjoitetaan kymmeniä kirjoja ja satoja lehtijuttuja sekä tv- ja radio-ohjelmia. Arvioidaan ja punnitaan, onko noudatettu perustuslakia, onko poljettu kansalaisten perusoikeuksia vai mitä on tapahtunut. Onko koronapassi laillinen vai laiton, syyllistytäänkö syrjintään?

Tuleeko ”rauha” maaliskuun alkuun mennessä, jopa aiemmin vai joskus kesällä, sitä emme tiedä.

Tällä hetkellä olennaisin kysymys on se, että onko korona variantteineen enää yleisvaarallinen tartuntatauti vai ei?

Jos vastaus on viimeksi mainittu, niin rajoitukset ovat jo yleisvaarallisia. Ravintoalayrittäjistä osa on uponnut kaulaansa myöten maksamattomien laskujen suohon. Seurauksena päätös toiminnan lopettamisesta tai jopa konkursseja.  Tapahtuma-alalta on kadonnut tuhansia välillisiä ja välittömiä työpaikkoja ja tulee katoamaan.

Rajoituksilla ei tässä vaiheessa enää estetä koronan leviämistä. Ainostaan kiihdytetään yritysten ja yhdistyksen ahdinkoa.

Vaan mitäpä kuuluu Naapurinvaaralle?

Jäiden polttamistahan tämä on ollut. Vaikka hyviäkin hetkiä olemme kokeneet.  Erilaiset tuet ovat olleet enemmän kuin tarpeeseen. Koronatartunnoilta vältyttiin, korona oli kuitenkin läsnä niin asiakkaiden kuin talkoolaistenkin mielessä.

Ennen uudenvuodentansseja soitti mies Kuopiosta ja kysyi:

”Saako teiltä koronatartunnan?”

Vastasin:

”En voi varmaksi luvata.”

Tälle vuodelle meillä on hyvä, jopa erinomainen ohjelmisto.  Kesän huipputapaus tulee olemaan juhannusaaton lisäksi Suvi Teräsniskan ja Antti Ketosen esiintyminen 30. heinäkuuta.

Julkaisemme koko kesän ohjelmiston lähiaikoina.

Jospa kauden alkaessa 5.3 olisivat rajoitukset muisto vain.

Pertti Granqvist

Sotkamon Nuorisoseura ry:n hallituksen jäsen

 

 

 

 

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä