Kansanarkistosta löytyi Yrjö Lintusen ottamia valokuvia Naapurinvaaran juhannustansseista. Kuvat on otettu 24.6.1960. Kyseinen päivä on ollut perjantai, juhannusaatto. Pääesiintyjänä yöttömän yön tansseissa on ollut Annikki Tähti (1929–2017).
Katson kuvia tietokoneellani. Yrjö Lintusen heiluessa kameroineen Naapurinvaaralla olen ollut 20 päivän ikäinen. Annikki Tähti puolestaan samanikäinen, nuorempi tai vähän vanhempi kuin useat sankassa yleisön joukossa seisovat miehet ja naiset. Osa heistä todella nuoria, Jatkosodan jälkeen syntyneitä. Suurin osa sodan kauhut kotirintamalla tai rintamalla kokeneita.
Nuorimmat Jatkosodan sotaveteraanit ovat kuvaa otettaessa olleet 35-vuotiaita. Nuorimmat Talvisodan kokeneet 40-vuotiaita. Miehiä ja naisia parhaassa iässä.
Huvittelulle on ollut todellinen tarve. Tanssit, tanssimusiikki, taskulämmin ryyppy rintamakaverin pullosta, lemmenhetki lepikossa tai teltassa Korholan pellolla, jutustelu tuttavien kanssa ja yleensä sosiaalinen kanssakäyminen.
Se pullo on voinut olla tullessaan tuotu tai huvialueen reunalla päivystäneiltä hevosmiehiltä ostettu. Lähin Alko oli tuolloin Kajaanissa, Sotkamossa ei Alkoa ollut.
Elettiin aikaa, jolloin kylillä olivat vain valtionpuhelimet tietyissä taloissa, sähkövalo harvinaisuus ja kulkupeleinä polkupyörät, mopot, moottoripyörät, linja-autot ja joillakin omat autot. Tansseihin muun muassa täältä Suovaaralta on kuljettu paikallisen kuorma-autoilijan sora-auton lavalla. Junallakin on tanssiväkeä tullut ainakin Oulun suunnasta.
Lehtiä on taloihin tilattu. Maaseudulla taloissa luettiin joko Kansan Tahtoa ja Kainuun Sanomia tai molempia. Tieto tansseista ja esiintyjistä löytyi lehdissä julkaistuista tanssi-ilmoituksista.
Aikalaistietojen mukaan juhannuksena 1960 väkimäärä oli alueella lähempänä kymmentä tuhatta kuin viittä tuhatta. Huvikeskus oli avattu vuotta aiemmin juhannuksena. Silloin väkeä oli noin 4 000 alueella. Tuolloin myytiin liput alueelle ja erikseen sisälle huvihuoneistoon.
Kuten toisaalla julkaistussa historiikissa kerrotaan, vuonna 1962 tuli yleisöjytky kun 12 000 ihmistä otti juhannusta vastaan Naapurinvaaralla. Seuraavana vuonna eli 60 vuotta sitten rakennettiin Karanka Kajaaniin.
Kuvat yleisöstä ovat Yrjö Lintusen ottamia. Rakennuksesta otettujen mustavalkokuvien kuvien ottajasta ei ole tietoa. Uudemmat kuvat ovat allekirjoittaneen ottamia. Kertoen rakennuksen muuttuneen, vaikka entinen pääovi on samalla paikallaan edelleen, nykyisin varaulos- ja myös sisäänkäyntinä. Samoin henkilökunnan ja orkesterin tilojen ovi.
Yrjö Lintunen (1917–1987) aloitti uransa vuonna 1947 Työkansan Sanomien ja Vapaan Sanan valokuvajana, mutta toimi myös freelancerina. Hän valokuvasi työväenliikkeen sanomalehdille ja organisaatioille, kuten SAK:lle ja eri ammattiliitoille sekä Työväen Urheiluliitolle. Vuodesta 1969 lähtien hän työskenteli Kansan Uutisten valokuvaajana.
Pertti Granqvist