Useimmalle Naapurinvaaran Huvikeskuksen talkoolaiselle jäi viikonvaihteen kuusenkaristajaismatkasta mieleen Runni Span myyntipäällikkö Marjut Kasslin-Kokkosen kertomus siitä, kuinka erään huippuartistin keikalle asiakas oli tullut teepussi mukanaan.
Kuumaa vettä hän oli pyytänyt baarista ja liotellut itse tuomaansa teepussia vedessä. Sitä ei myyntipäällikkö kertonut, oliko vesi Runnin ihmelähteen sananmukaisesti rautaista tuotetta. Kyseistä vettä on jatkuvasti saatavissa, kylmänä tosin.
Pikkujoulun korvanneesta kuusenkaristajaismatkasta muodostui opintomatka. Runni Span tanssi- ja muun toiminnan lisäksi saatiin tietoa Kiuruveden Iskelmäviikosta, vaikka Iskelmäviikon vetäjät olivat Matkamessuilla julkistamassa ensi kesän ohjelmistoa. Ohjelmistoa, joka keskellä kauneinta kesää taas saa Kiuruveden kaupungin keskustan muistuttamaan Ruuhka-Suomen taajamia viikon ajaksi.
Iskelmäviikolla useissa eri tehtävissä kymmenen vuoden ajan ollut Päivi Karppinen laati kysymykset, joihin Iskelmäviikon edustajat vastasivat etukäteen. Myös matkalla Päivi kertoi megatapahtumaksi paisuneesta Iskelmäviikosta. Väkimäärältään Seinäjoen Tangomarkkinoita suuremmasta. Tapahtuman laajentumisen esteenä on majoituskapasiteetin vähäisyys. Kysymykseen siitä, olisiko Iskelmäviikon kaltainen tapahtuma syntyä ja elää hyvin Sotkamossa tai Kainuussa, oli Päivillä selkeä vastaus:
”Ei. Tapahtuman synnyttäminen ja järjestäminen vuodesta toiseen on vaatinut savolaista kieroutta.”
Savolaista kieroutta tai ei, niin todellista sitoutumista ja asiaansa uskomista löytyy Rukajärven suunnan historiayhdistyksestä.
Tämä kävi hyvin nopeasti ilmi kuunnellessa yhdistyksen puheenjohtaja Tenho Tikkasen ja varapuheenjohtaja Seppo Räihän esitystä. Jatkosodan aikana Rukajärvellä taistelleen 14 Divisioonan toiminnasta ja miesten kohtaloista tiedettäisiin paljon vähemmän ilman kyseistä yhdistystä.
Yhdistyksellä on kolme Rukajärvi-keskusta. Kiuruvedellä, Lieksassa ja Raatteentiellä. Ehkä merkittävin näistä on Lieksassa, Lieksan entinen rautatieasema ja asemamakasiinin kaupan on yhdistys kunnostanut ilman yhteiskunnan tukea talkootyönä. Tähän mennessä yhteiskunnan tukea yhdistys on saanut yhteensä 33 000 euroa. Summa on noin kolmasosa Tikkasen perheen yhdistykselle lainaamasta rahasummasta.
Merkittävää on myös kirjallinen tuotanto, noin 100 teosta sekä veteraanien haastattelut, joista videoitu 350. Yhdistys on tehnyt merkittävän työn sekä valtakunnallisesti sotahistorian tallentamisessa että yksittäisten sotilaiden kohtaloiden esille tuomisessa. Työn, joka olisi jäänyt tekemättä yliopistojen yliviisailta professoreilta ja joka päivä tiedotusvälineille lausuntoja antavilta milloin minkin alan tutkijoilta.
RSHY on yksi esimerkki kolmannen sektorin ja pyyteettömän talkootyön voimasta sekä tarpeellisuudesta.
Kuvasssa napislaiset Kiurujoen rantaterassilla yhteiskuvassa. Muut kuvat Kiuruveden Rukajärvi-keskuksesta.
Pertti Granqvist