Ollessani ensimmäisiä vuosia Sotkamossa toimittajana, sattui kerran kauniina kesäpäivänä kirkonkylän kadulla kävelemään vastaan Sotkamon lukion rehtori, opetusneuvos Aune Meriläinen. Hän pysäytti minut ja käytiin seuraavanlainen keskustelu:

”Päivää. Te olette se Granqvist?

Päivää, kyllä olen.

Te, ette ole käynyt lukiota?

En ole käynyt.

No hymh…Osaatte kuitenkin kirjoittaa Kaitainsalmen ja Naapurinvaaran nimen oikein ja aika hyvin kirjoitatte muutenkin.”

Kohtaaminen päättäväisin askelin edenneen opetusneuvoksen kanssa tuli mieleen tallentaessani valokuvia. Olin kuvannut joskus Naapurinvaaran Huvikeskuksen ensimmäisiä tanssimainoksia ja niiden tekstejä lukiessani kiinnitin huomion Naapurinvaaran kirjoitusmuotoon. Vuonna 1959 nimi kirjoitettiin välissä olevaa n-kirjainta käyttäen.  Myöhemmin tanssipaikan mainonnassa otettiin käyttöön muoto Naapurivaara.  Tienviitoissa se on Naapurinvaara ja tätä muotoa on Nuorisoseurakin Naapurinvaaran mainonnassa käyttänyt.

Aikoinaan käytiin kiivastakin keskustelua siitä, että kumpi on oikea muoto. Väitettiin jopa sellaista, ettei Naapurinvaaran nimessä n-kirjainta yhdyssanan ensimmäisen osion lopussa olisi koskaan ollutkaan. Vanhat tanssimainokset todistavat toista. Tanssimainoksessa 1970-luvulta nimi kirjoitettiin sitten muodossa Naapurivaara.

Kohta tulee kuluneeksi 65 vuotta siitä, kun herrat Matti Meriläinen, Lauri Kehlo, Niilo Kumpumäki sekä kuopiolainen Kaj Michael hiihtelivät Naapurinvaaran Tunturilla.
He olivat SKDL:n ja SKP:n Kainuun piirijärjestöjen asialla. Meriläinen oli SKDL:n kansanedustaja, Kehlo ja Kumpumäki järjestöjen piirisihteereitä, Michael kuopiolainen arkkitehti. Hän oli piirtänyt Kajaanin maalaiskunnan kunnantalon ja piirsi myös Huvikeskuksen.

Huvikeskuksen rakentamisesta 65 vuotta sitten löytyy juttua toisaalta napis.fi-sivuilta. Huvikeskus rakennettiin suurtalkoilla ennätysajassa. Ensimmäiset tanssit järjestettiin juhannusaattona 1959.

Silloin on talkooväkeä ollut ja innostusta riittänyt, vaikka nykyajan muotisanoja yhteisöllisyys ja osallisuus ei 65-vuotta sitten tunnettukaan.

Tänä päivänä kuitenkin nuo mainitut yhteisöllisyys ja osallisuus ovat tärkeässä roolissa ihmisten hyvinvoinnin kannalta katsottuna. Kirjoitetaan paljon yksinäisyydestä ja syrjäytymisestä, vähemmälle huomiolle jää se, että näitä ilmiöitä ehkäistään yhdistystoimintaan osallistumisella.  Kuulumisella johonkin porukkaan, olipa kyseessä  sitten faniryhmä, metsästysseura, kyläseura tai tansseja järjestävä Nuorisoseura tai ihan mikä tahansa toimintaa ja yhdessäoloa järjestävä yhteisö.

Sunnuntaina 18.helmikuuta kerromme lisää Naapurinvaaralla siitä, millä tavalla me tarjoamme yhteisöllisyyttä ja osallisuutta.  Samalla käytän tilaisuutta hyväkseni toivottaen kaikille oikein hyvää ystävänpäivää.

 

 

Pertti Granqvist

Sotkamon Nuorisoseura ry:n hallituksen jäsen.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä